Viimeinen vääntö

T:Teksti:

Juhlimatta pellolle

Timo Aalto, 25

Taloustieteen laitos, maatalous-metsätieteellinen tiedekunta

Gradun aihe: Perusmaatalouden ja koneurakoinnin kannattavuuden vertailu monialaisilla maatiloilla

Tekstiä on nyt noin 30 sivua.

Mistä gradussasi on oikeastaan kysymys?
Tutkin kumpi on maatilalla kannattavampaa, perusmaatalous vai koneurakointi. Perusmaatalous tarkoittaa esimerkiksi viljelyä ja kotieläintuotantoa, ja koneurakointi esimerkiksi sitä, että maanviljelijä myy aurauspalveluja kunnalle.
    Professorini ehdotti aihetta minulle. Pääsin kesätöihin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskukseen (MTT) ja aloitin gradunteon siellä. Nyt teoriaosa on lähes valmis, mutta empiiriseen aineistoon en ole vielä tutustunut.

Mitä olet tällä viikolla tehnyt gradusi hyväksi?
Viikonloppuna kirjoitin kymmenisen sivua uutta tekstiä. Pidin myös seminaariesitelmän: sain palautetta siitä, että sisällysluettelossa olisi hyvä ryhmitellä kannattavuuteen liittyviä seikkoja toisin. Sitä olen nyt tehnyt.
    Herään mahdollisimman aikaisin, yleensä seitsemältä. Teen töitä kolmeen asti. Jos tuntuu, että työ ei suju, lähden lenkille ja juoksen reilun tunnin.
    Kesällä tein gradua työpaikalla, nyt teen sitä kotonani. Kotona saa rytmittää työnsä miten haluaa, mutta työpaikalla gradua tulee varmemmin tehtyä tietty tuntimäärä päivässä.

Asteikolla 1-5, kuinka paljon ahdistaa?
Kolme. Olen luonteeltani sellainen, etten juuri ahdistu. Gradunteko ei ole vaikuttanut muuhun elämääni paitsi siten, että olen aiempaa enemmän kotonani. Iltaisin en tee gradua, vaan pelaan esimerkiksi sählyä Viikissä opiskelijakavereiden kanssa tai katson telkkaria.

Mikä on ollut kivaa?
Aihe. Se on minulle läheinen, koska myös kotitilani Kiskossa Salon lähellä on monialainen maatila. Viljan- ja rypsinviljelyn lisäksi siellä tehdään myös kaivinkoneurakointia.

Kuinka pitkä lähdeluettelosi on tällä hetkellä?
Lähdeluettelossani on 18 lähdettä, joista kolme on artikkeleita ja yksi nettiviittaus.

Koska gradusi on valmis ja miten aiot juhlia?
Veikkaisin, että ennen vappua. En tiedä, ehdinkö juhlimaan. Voi olla, että olen kotitilani pellolla. Siihen aikaan on viljakylvöt usein meneillään Etelä-Suomessa.

Hätäpuhelut apuna

Mareena Soininen, 27

Soveltavan kasvatustieteen laitos, käyttäytymistieteellinen tiedekunta

Gradun aihe: Vuosiluokkiin sitomattomassa opetuksessa käytetyt opetusmuodot

Nyt tekstiä on kasassa noin 20 sivua.

Mistä gradussasi on oikeastaan kysymys?
Tutkin, millaisia opetus- ja työmuotoja käytetään koululuokissa, joissa on samassa opetuksessa eri-ikäisiä oppilaita. Vuosiluokkiin sitomaton opetus on moderni versio yhdysluokista, joita on pienissä kyläkouluissa. Olen seurannut oppitunteja, haastatellut opettajia ja kerännyt kyselylomakkeita oppilailta kolmessa pääkaupunkiseudulla toimivassa koululuokassa.
    Olisin halunnut tehdä proseminaarini kyläkoulujen lakkauttamisesta, mutta ohjaajani arveli, että se olisi vaikeaa Helsingistä käsin. Hän ehdotti minulle tätä aihetta.

Mitä olet tällä viikolla tehnyt gradusi hyväksi?
Olin kaksi kertaa seuraamassa 5- ja 6-luokkalaisten oppitunteja Itä-Helsingissä. Alun perin minun piti vi deoida tunnit, mutta nyt olen kirjannut havaintojani ylös paperille. Lisäksi olen haastatellut kahta opettajaa.
    En ole kovin aamuvirkku, herään yleensä puoli kymmeneltä. Teen töitä sekä kotona että kirjastossa. Kotona rupean helposti tekemään jotain muuta: siivoan, käyn jääkaapilla ja luen sähköpostia. Välillä on pakko sulkea messenger kokonaan. Jotkut kaverini osaavat ulkoa kaikki television päiväsarjat, mutta itse en ole kertaakaan siirtynyt tv:n ääreen.
    Joudun tekemään gradua myös viikonloppuisin, koska nyt on jo hoppu: taisin laiskotella liikaa aiemmin.

Asteikolla 1-5, kuinka paljon ahdistaa?
Kolme. Heräsin äskettäin yöllä varmana siitä, että koko aineistonkeruu on mennyt täysin pieleen. Jos tuntuu, että gradu ei etene, hätäpuhelut gradua tekeville kavereilleni auttavat. Olen töissä kodinkoneita maahantuovassa fi rmassa, mutta gradunteon vuoksi ehdin käydä vain yhtenä päivänä viikossa. Töissä on kuitenkin pakko olla, jotta rahaa tulisi.

Mikä on ollut kivaa?
Esimerkiksi eilen oli kivaa, kun sain kirjoitettua reilun sivun verran käyttökelpoista tekstiä opetusmuotojen jaot telusta. Itsenäinen työ on minulle aika haastavaa, joten on ollut hienoa huomata, että osaa ottaa itseään niskasta kiinni.

Kuinka pitkä lähdeluettelosi on tällä hetkellä?
Lähdeluettelossani on nyt 30 lähdettä, joista kaksi on artikkeleita.

Koska gradusi on valmis ja miten aiot juhlia?
Palautan graduni viimeistään 29.4, sopivasti juuri ennen vappua. Aion ottaa rennosti muutaman päivän ja nauttia viimeisestä vapusta haalarit päällä.

Lenkkeilyä vastapainoksi

Mina Solonen, 25

Oikeustiede, oikeustieteellinen tiedekunta

Gradun aihe: Kolmiulotteinen kiinteistön muodostaminen

Tällä hetkellä tekstiä on noin 30 sivua.

Mistä gradussasi on oikeastaan kysymys?
Tutkin kolmiulotteista kiinteistön muodostamista. Se tarkoittaa tonttien kaavoittamista maanpinnan ylä- ja alapuolelle niin, että kiinteistöjä voisi olla eri korkeusasteissa. Ruotsissa siitä on jo lainsäädäntöä, mutta Suomessa maanomistusoikeus on perustunut kaksiulotteiseen malliin.
    Keksin aiheen Talouselämä-lehden juttuja lukiessani. Ajattelin, että onpas siinä mielenkiintoinen ja ajankohtainen asia. Aloitin gradun helmikuun puolivälissä, kun pääsin erään asianajotoimiston harjoitteluohjelmaan. Saan gradun tekemisestä rahaakin.

Mitä olet tällä viikolla tehnyt gradusi hyväksi?
Kävin lainaamassa viisi kirjaa oikeustieteellisen tiedekunnan kirjastosta. Olen myös rajannut aihet tani. Kävin sen vuoksi myös koulutustilaisuudessa, jossa puhuttiin aihettani sivuavista asioista.

Asteikolla 1-5, kuinka paljon ahdistaa?
Kaksi. Ahdistus on vähentynyt, kun olen päässyt eteenpäin. Yritän tulla tekemään gradua aina aamu yhdeksältä ja lopetan yleensä iltakuudelta. Jos minusta tuntuu, ettei gradun tekeminen etene, teen hetken aikaa jotain ihan muuta. Saatan mennä juttelemaan työkavereiden kanssa tai soittaa ystävälle.
    Gradun tekemisen vastapainoksi käyn myös lenkkeilemässä Katajanokalla tai pelaamassa tennistä ystäväni kanssa muutaman kerran viikossa.

Mikä on ollut kivaa?
Kun pohdin erästä kiinteistönhallintaan liittyvää asiaa, tajusin, että se on täysin epäselvä. Minusta alkoi tuntua, että olen päässyt gradussani oikeiden kysymysten äärelle.

Kuinka pitkä lähdeluettelosi on tällä hetkellä?
Se on melkein neljä sivua. Sähköisiä lähteitä on noin 25, tähän mennessä olen viitannut noin 30 kirjaan.

Koska gradusi on valmis ja miten aiot juhlia?
Aion palauttaa graduni toukokuun puolivälissä. Sinä päivänä aion mennä syömään hyvin lähimpien ystävieni kanssa. Tarkoitukseni on, että järjestän sitten kesällä valmistujaisjuhlat perheelleni ja ystävilleni. Olen suunnitellut sellaisia kesäisiä juhlia vanhempieni talolle.

Päivi Ala-Risku / Tuomas Kokko
Kuvat Stina Salin