Politiikkagallupit ja -kyselyt ovat niin last season. Nyt Yhdysvalloissa käydään pörssikauppaa presidentinvaaleilla – tosin vain leikkidollareilla. Uutiskanava CNN:n nettisivuilla pyörii Political Market, jossa voi myydä ja ostaa presidentinvaaleihin liittyviä osakkeita.
    Osakekaupalla otetaan kantaa erilaisiin kysymyksiin: Kenestä tulee republikaanien varapresidenttiehdokas? Kelle John Edwards testamenttaa äänensä? Kuinka monta kertaa Oscar-gaalassa mainitaan vaalit?
    Jos veikkaa oikein, voittaa rahaa.
    Koukkuun jäänyt pelaaja voi myös tilata sivuilta muistutuksen itselleen, jos tietyn osakkeen hinta nousee yli tai laskee alle pelaajan määrittelemän rajan.
    Political Marketin tapaiset ennusteet ovat CNN:n mukaan luotettavampia kuin tavalliset kyselyt ja gallupit. Tavallisessa gallupissa kerrotaan vain oma mielipide, mutta Political Marketissa pelaajan on otettava huomioon myös yleinen mielipide.
    Marketin ennustavuus on ollutkin ihan hyvä. Päättyneistä 26 kaupankäynnistä 19 on osunut oikeaan.

Political Marketissa jokainen saa pesämunakseen 5 000 dollaria. Tällä hetkellä pelin kuningassijoittaja on pennsylvanialainen 26-vuotias nimimerkki ResidentEvil. Hän on kuukaudessa lihottanut alkupottinsa 740 000 dollarin osakesalkuksi.
    Blogeissa politiikkapörssiä on kritisoitu siitä, pitääkö markkinalogiikka ulottaa aivan kaikkialle.
    Political Marketilla onkin käytössä monia pörssimaailman jekkuja. Joissain kysymyksissä pelaaja voi shortata eli myydä lyhyeksi. Shorttaaminen on pörssislangia ja tarkoittaa sellaisten osakkeiden myymistä, joita myyjä ei itse asiassa edes omista – vielä – vaan ostaa osakkeet vasta myytyään ne. Tätä kikkaa kannattaa käyttää, jos uskoo osakkeiden arvon alenevan.
    Ja kun Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat loppuvuodesta ohi, pörssihait voivat siirtyä Hollywood Stock Exchangeen. Siellä leikkidollareilla käydään kauppaa leffoilla ja niiden katsojamenestyksellä.

Päivi Ala-Risku

politicalmarket.cnn.com
hsx.com