Poikki: Testikuva

T:Teksti:

CineMAgyar-festivaalilla esitettävä Milky Way – Ambient movie (2007) on teos, jolla vannoutuneimmat taide-elokuvan ystävät voivat testata vakaumuksensa pitävyyttä. Paitsi “ambient-elokuvaksi” Benedek Fliegaufin ohjaustyötä voisi kutsua maisematapettielokuvaksi.
    Milky Way koostuu kymmenestä hiljaisesta kohtauksesta, joissa kamera kuvaa hievahtamatta erilaisia maisemia.
    Kun staattista kuvaa on katsonut aikansa, tapahtuu jotain pientä, yllättävää ja täysin irrallista: joku kömpii teltasta kyykkypissalle, vanha mies lipuu uima -altaassa yhtymään vanhaan naiseen tai puu syttyy yllättäen palamaan.
    Niille, jotka ihmettelevät näkemänsä pointtia, ohjaaja voisi sanoa ainakin ottavansa kantaa ilmastonmuutokseen. Näkyyhän avauskohtauksessa tuulivoimala ja loppupuolella väsätään lumiukkoa liki ruskeassa rinteessä. Milky Wayta voi puolustella myös postmodernina analyysinä: kun nähdyssä ei ole tolkkua, katsoja alkaa tulkita omaa rooliaan katsojana.
    Ne, jotka haluavat tutustua unkarilaiseen elokuvaan vähän helpomman kautta, voivat katsoa Cinemagyarissa vaikkapa Szlabolcs Hajdun White Palmsin (2006). Kasvukertomuksessa spartalaisen valmennusjärjestelmän traumatisoima voimistelija yrittää sopeutua valmentajan rooliin uudessa ympäristössä Kanadassa.

Matti Rämö
Kuva Viktória Sovák

CineMAgyar-festivaali 9.3. asti Bio Rexissä (Mannerheimintie 22-24) ja Andorrassa (Eerikinkatu 11). Liput 5 e.