Pyhä mielletään pysyväksi ja muuttumattomaksi. Pyhää tulee palvoa, eikä sen olemusta tule asettaa kyseenalaiseksi. Jos joku näin tekee, pyhän rajoja on vartioitava paheksumalla niiden loukkaajaa.
    Kun muslimit suuttuivat tanskalaislehden Muhammed-pila kuvista ja vaativat anteeksipyyntöjä ja sensuuria, länsimaissa puolustettiin toista pyhää – sananvapautta.
    Pyhänsä loukkaamisesta hermostuneiden muslimien reaktioita pidettiin outoina ja ylimitoitettuina.
    Kun suunnitelmat kiistellyimmän kuvan piirtäjän, Kurt Westergaardin, murhaamiseksi paljastuivat, ne tuomittiin asiaankuuluvan jyrkästi ja yksimielisesti.
    Kun Katariina Lillqvistin nukkeanimaatio Uralin perhonen nousi otsikoihin, saatiin näytös siitä, kuinka hyvin paheksutut paheksumisen tavat hallitaan Suomessa. Animaatio kuvaa Suomen sisällissodassa valkoisia johtavan marsalkan homoseksuaaliksi. Mannerheimin nimeä ei mainita, mutta marsalkka-nuken piirteet ja historia auttavat mieltämään tämän tosielämän valkoiseksi kenraaliksi, monen suomalaisen arkkipyhimykseksi.
    Kehujen lisäksi Lillqvistin sai ottaa vastaan sensuurivaatimuksia ja tappouhkauksia.
    Ehkä läntisen maailman ja islamilaisen maailman välinen kuilu ei olekaan niin leveä, kuin joskus väitetään. Sääli vain, että sillan paikka löytyy ikävimmältä mahdolliselta alueelta.

Matti Rämö