Opiskelija saa Kelan ateriatuen vuoksi reilun alennuksen Unicafe- ateriasta. Kuitenkin lapsen ateria maksaa aina 4,50 euroa. Miksei myös opiskelevan vanhemman lapsi saa ateriaa samaan hintaan kuin opiskelija, Unicafen linjapäällikkö Mia Salonen?
    Kelan säädösten mukaan ateriatuki koskee vain korkeakouluopiskelijoita.

Lapsenkin ateria menee opiskelijan kukkarosta. Tuntuu ristiriitaiselta, että pienen lapsen ateria maksaa melkein tuplasti enemmän kuin aikuisen ateria. Miksi Unicafe ei itse ole hinnoitellut lasten ateriaa halvemmaksi?
    Me Unicafessa seuraamme hintoja yleisten suhdanteiden mukaan. Hinnoittelu päätetään siten, että Unicafe esittää hinnat hallitukselle, joka vahvistaa ne. Unicafen hallitukseen kuuluu sekä opiskelijajäseniä että asiantuntijajäseniä. Hinnat määräytyvät henkilöstö- ja raaka-ainekustannusten mukaan.
    Koska opiskelija-alennus perustuu Kelan säädöksiin, se kuuluu aivan eri hintapolitiikkaan kuin Unicafen yleinen hinnoittelu. Opiskelija-alennushan määräytyy siten, että valtion myöntämän ateriatuen jälkeen hinta on 2,35 euroa, mutta lisäksi on mahdollista saada Lyyra-kortilla ylioppilaskunnan alennus. Lisäksi opiskelijalounas on verotonta, kun taas lapsen ateriasta menee arvonlisävero.

Kuinka paljon lasten aterioita ostetaan?
    Niiden kysyntä on todella marginaalinen, 0,05 prosenttia.

Elina Loisa

Kerro Ylioppilaslehdelle maailman virheistä ja lähetä sähköpostia: posti@ylioppilaslehti.fi