Liukuhihnatyöläinen

T:Teksti:

Huge L on suomalaisista rap-artisteista tuotteliain. Hän on julkaissut vuoden 2002 jälkeen – laskutavasta riippuen – 19 omakustannelevyä. Pelkästään viime vuoden aikana häneltä ilmestyi viisi julkaisua. Huhtikuussa hän tekee levy-yhtiödebyyttinsä Monsp Recordsin julkaisemalla Touché-pitkäsoitolla.
    ”Musiikkia vain tulee jatkuvasti, enkä osaa selittää miksi. Minä pidän musiikin tekemisestä niin paljon, että se on vienyt mennessään”, artisti sanoo.
    Huge L -nimen takana on 26-vuotias vantaalainen sähköasentaja, joka suhtautuu musiikkiin kärsimättömästi. Huge L ei hio kappaleidensa taustoja tai riimejä: kun ne ovat edes jossain mielessä julkaisukelpoisia, biisi saa luvan olla valmis.
    Työskentelytavalla on tietenkin huonot puolensa. Jos elämään ei mahdu muuta kuin musiikin tekemistä, tarkoittaa se väistämättä samojen aihepiirien kierrättämistä biisistä toiseen. Suuret levy-yhtiöt saavatkin kuulla kunniansa kappaleissa kerta toisensa jälkeen.
    ”Vaikka minulla saattaa olla samasta aiheesta useita biisejä, niin yritän aina lähestyä sitä hieman eri näkökulmasta. Ja se yleensä onnistuu, koska ajan myötä aiheesta saa usein jotain uutta irti.”

Huge L halusi levytyssopimuksen, koska hän tahtoo nähdä, miten levylle käy, kun sen takana on oikea levy-yhtiö. Esimerkiksi YleX kiinnostuu ihan eri tavalla levy-yhtiöjulkaisusta kuin Vantaalta postitetusta omakustannelevystä.
    Toistaiseksi artisti on markkinoinut julkaisujaan ainoastaan internetin keskustelupalstoilla. Hän on myös tehnyt harrastelijamaisia musiikkivideoita You- Tubeen.
    ”Videoissa ei ole koskaan ollut mitään käsikirjoitusta. Olemme vain ottaneet kameran ja alkaneet katsoa, mitä kaikkea biisistä voisi saada irti.”
    Hän on kutsunut kappaleissaan itseään ”suomiräpin Leevi and the Leavingsiksi”, koska ei keikkaile lainkaan. Hänestä tuntuu, että musiikki menisi hukkaan, jos sitä lähtisi esittämään laumalle kännisiä lökäpöksyjä.
    ”En halua mennä lavalle itselleni tärkeän biisin kanssa, jos kukaan ei edes keskity siihen. Minun musiikkini on sellaista, että sitä on kuunneltava korvalapuissa, kun vaikka polkee fillarilla jossakin.”
    Eikä Huge L viihdy enää edes yleisössä. Hän ei halua hyppiä räppikeikoilla teinilauman keskellä – niin hän asian itse ilmaisee.
    Viimeinen tikki oli jenkkiräppäri Busta Rhymesin esiintyminen Helsingin jäähallissa joulukuussa vuonna 2006.
    ”Busta Rhymes pyysi lavalle noin 15- vuotiaita tyttöjä ja kysyi yleisöltä `do you want to see some wet pussy`? Sen jälkeen hän alkoi roiskuttaa vettä niiden tyttöjen päälle. Ja pääosin teini-ikäinen yleisö vielä hurrasi tuollaiselle käytökselle. Se oli minusta aivan järkyttävää.”

Tuomas Kokko

Huge L: Touché. Monsp Records. 2008.