Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaan kodissa Tapanilassa on neliönmuotoinen keittiö. Seinällä olevassa taulussa lukee “Herra palkitsee äidin vaivat”.
    Olen tullut teologin kotiin.
    Hallamaa aloittaa rättänän, eli jälkiruoan, valmistamisesta. Ruis- ja vehnäjauhoista tehdyn pohjan päälle Hallamaa kaataa mustikat, tekee taikinasta vielä kuoren niiden päälle ja sujauttaa padan uuniin tunniksi.
    Pääruoaksi on siskonmakkarakeittoa.
    “Fennovegaaniversion tästä saa kätevästi jättämällä siskonmakkarat pois”, toteaa Hallamaa. Itse hän ei ole vegetaristi, vaan “suomalainen makkaransyöjä”.
    Hallamailla ekologisuus näkyy kaikessa. Perunoita ja sipuleita on ostettu maakellariin suoraan tuottajalta. Talo toimii osaksi passiivisella aurinkoenergialla ja ulkona pyörii komposti.
    “Eilen ostin kyllä kenialaisia palkoherneitä”, Hallamaa tunnustaa pilkkoessaan vihanneksia.
    Hallamaa pyrkii kokkaamaan mahdollisimman usein.
    “Näin työpäivätkään eivät veny liian pitkiksi. Elämä koostuu arjesta, ei laatuajasta. Kun arki on inhimillistä, pysyy elämäkin sellaisena”, fi losofoi Hallamaa.
    Istuessamme pöytään jotain puuttuu.
    “Muut laitoskokit ovat unohtaneet servietit, mutta meiltähän jäivät lasit kattamatta!”
    Hallamaa on lukenut aikaisempia Laitoskokki- juttuja ja päättänyt panostaa erityisesti esillepanoon. Siksi pöydällä on tänään vahakankaan sijaan saksalaisen ystävän tuoma guatemalalainen pöytäliina ja kankaiset lautasliinat.
    Hallamaa lukee ruokarukouksen ja seitsemäsluokkalainen Luukas-poika alkaa kauhoa keittoa napaansa. Kuistilla kasvanut chili tuo potkua keittoon. Muuten siskonmakkarakeitto maistuu täsmälleen samalta kuin oman äitini tekemä keitto – siis tietenkin hyvältä!
    Pääruoan jälkeen Hallamaa intoutuu esittelemään takapihan kompostointisysteemin.
    Ulkokierroksen jälkeen tee ja lämmin rättänä vaniljakastikkeella maistuvat pimenevässä torstai-illassa.

Maria Ruuska

Siskonmakkarakeitto

kuudelle

3 porkkanaa
puoli purjoa
iso sipuli
iso pala palsternakkaa
iso pala selleriä
10 perunaa
2 kasvisliemikuutioita
2 laakerinlehteä
5 maustepippuria
10 mustapippuria
hiukan ärjyä chiliä
800 g siskonmakkaroita

Kaada kattilaan puolitoista litraa vettä ja lisää mausteet joukkoon. Kuori ja paloittele porkkanat, purjo, sipuli, palsternakka ja selleri ja pane ne kiehumaan. Kuori ja pilko perunat ja lisää ne joukkoon. Lisää kattilaan kasvisliemikuutiot. Kun vihannekset alkavat olla kypsiä, lisää vielä siskonmakkarat joukkoon.

Rättänä

250 g margariinia
1 dl sokeria
3,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
8 dl mustikoita

Sekoita 0,5 dl sokeria, leivinjauhe ja molemmat jauhot yhteen ja nypi margariinin kanssa taikinaksi. Vuoraa uuninkestävä astia taikinalla. Jätä taikinasta osa käyttämättä. Kaada mustikat joukkoon ja lisää loput sokerit. Tee lopusta taikinasta kansi mustikoille. Anna paistua uunissa 160 asteessa noin tunnin. Tarjoa lämpimänä vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Maku 3/5

Esillepano 4/5

Viihtyvyys 3/5

Katso kaikkien kampusjulkkisten reseptit ja kokkaustaidoista jaetut tähdet