Välipalalle

Verenluovutuksesta saa appelsiinimehua – totta kai. Mutta tiesitkö, että sieltä saa vaikka mitä muutakin? Ja vaikkei edes heikottaisi. SPR:n veripalvelutoimistossa Kivihaassa (Kivihaantie 7) pöydät notkuvat kolmioleivistä.
    ”Täytteenä voi olla esimerkiksi kinkkua, kanaa tai tonnikalaa. Pyrimme aina pitämään tarjolla myös kasvisvaihtoehtoa”, veripalvelun tiedottaja Anne Lind kertoo. Juomaksi on kahvia, teetä ja omena- tai appelsiinimehua. Lisäksi tarjolla on aina myös jotain makeaa, kuten karkkia, keksiä tai pullaa. Paikallisosaston järjestämässä luovutustilaisuudessa saattaa olla jopa itse leivottua pullaa.
    Toimittajalta pummiminen on tehokasta, muttei sovi kaikille: pitää olla julkkis, kiinnostava tavis tai vaihtoehtoisesti jonkun isossa mediatalossa työskentelevän serkun lapsen puoliso.
    Jos saat toimittajan nalkkiin, ehdota haastattelun tekemistä kahvilassa. Saat ainakin kahvin ja sämpylän. Sinnikkyydestä palkitaan. ”Saanko sitten edes kuvauksissa leipää ja mehua?” varmisti eräs nouseva elokuvatähti, kun haastattelu tehtiinkin puhelimitse.
    Markkinatutkimuskeskusteluista saa paitsi lahjakortin, myös iltapalaa. Esimerkiksi Tele Vistan järjestämissä tutkimuksissa on tarjolla jonkin sortin sämpylöitä, hedelmiä, erilaisia limonadeja ja kahvia. Kasvisvaihtoehtoa ei tosin aina ole.
    Ihan ilmaista homma ei ole, sillä iltapalan vastineeksi pitää keskustella ryhmässä milloin mistäkin, vaikkapa jogurteista tai kännyköistä, joiden valmistaja haluaa kuulla kuluttajien mielipiteitä. Tele Vista ilmoittaa tutkimuksista esimerkiksi sähköpostilistoilla.

Kunnon ateria

Ilmaisten välipalojen löytämistä haastavampaa on bongata kokonainen ilmainen ateria. Antimilitaristinen Ruokaa ei aseita -ryhmä palaa tässä kuussa talvitauolta. Ryhmä jakaa ilmaista kasvisruokaa Kallion Karhupuistossa aina kuukauden viimeisenä lauantaina.
    ”Yleensä tarjolla on peruna- tai makaronipohjaista kasvispataa. Lisäksi ruokalistalla on leipää ja kaikkea mitä olemme lahjoituksina saaneet: hedelmiä, teetä tai mehua”, kuvailee Kaj Raninen Ruokaa ei aseita -ryhmästä.
    Ja onneksi tänä vuonna on vaalivuosi! Kunnallisvaalien myötä katukuvaan ilmaantuvat väistämättä myös Sdp:n soppatykit . Perinteisesti tarjolla on ollut hernesoppaa, mutta keittäjästä riippuen joskus myös kasviskeittoa.
    ”Kasvishernesopan kyselijöille olen sanonut, että lihaa on keitossa niin vähän, että se on melkein kuin kasvissoppaa”, Helsingin Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Jukka Paasikallio kertoo.
    Varsinainen vaalitykitys alkaa vasta syksyllä, mutta kevään ja kesän aikana demareiden tykkiä voi bongata esimerkiksi kaupunginosatapahtumista.
    Ja koska vastakkainasettelun aika on ohi, myös kokoomuslaiset ovat löytäneet soppatykit. Esimerkiksi kansanedustaja Jouko Laxell (kok.) turvautui eduskuntavaalikampanjassaan soppatykkiin – ja uusi edustajanpaikkansa.
    Hare Krishna -temppelissä (Ruoholahdenkatu 24) Kampissa tarjoillaan kasvisateria joka lauantai kello 12-16. Intialaisista herkuista, esimerkiksi panir-juustosta, ei vaadita maksua, mutta 6 euron maksua toivotaan. Tämä vaihtoehto sopii siis vain röyhkeille ja ylimielisille.
    Pelastusarmeija sen sijaan jakaa ilmaista leipää Kalliossa (Castreninkatu 24-26), mutta lämmin kokonainen kotiruoka-ateria, esimerkiksi lihapullat, lihakeitto tai lihamakaronilaatikko, maksaa 2,5-3,5 euroa. Toisinaan leipäjakelusta saa myös viimeisen myyntipäivän valmisruokia. Kerran jaossa oli esimerkiksi kasvismoussakaa.

Kuokkimassa

Nyt liikutaan harmaalla alueella. Hotellin aamiaiselle livahtaminen maksamatta on selkeästi laitonta, mutta minkäs sille voi, jos seminaarin kiinnostavuutta lisää ruokatarjoilu.
    ”Yliopiston päärakennuksen juhlissa ja seminaareissa olen käynyt kuokkimassa – varsinkin liputuspäivinä kannattaa käydä tsekkaamassa kattaukset”, kertoo eräs Ylioppilaslehden lukija.
    ”Tutkijan työssä ilmoittaudun aina kaikkiin seminaareihin, joissa saa ilmaista ruokaa, ja käyn seminaarissa vähintään lounaalla”, kertoo toinen.
    Yliopiston nettisivujen tapahtumakalenterissa on pilvin pimein seminaareja ja juhlia, joihin on vapaa pääsy kaikille kiinnostuneille. Tilaisuuksiin pitää yleensä ilmoittautua etukäteen.
    Sen sijaan sinne hotelliaamiaiselle ei kannata yrittää – se on paitsi laitonta, nykyään myös hyvin hankalaa.
    ”Meillä on viitisen vuotta päässyt aamiaiselle vain hissillä, johon tarvitsee avainkortin. Ennen kun avainkortit tulivat, tietyt ihmiset olivat oppineet livahtamaan aamiaiselle ilmaiseksi”, Sokos Hotel Vaakunan palvelupäällikkö Jari-Pekka Järvinen kertoo.

Päivi Ala-Risku
Kuvitus Ville Savimaa