Miten sinä voit, opiskelija?

T:Teksti:

Kaamosmasennus koettelee opiskelijaa. YTHS:n vuoden 2006 vuosikatsauksen mukaan mielenterveyden oireet kuuluvat yleisimpiin syihin käydä yleislääkärin vastaanotolla. Kaikista yleislääkärillä käyneistä 8 % vuonna 2005 ja 10 % vuonna 2006 kävi YTHS:llä juuri mielenterveydellisistä syistä.
    Kevät tulee olemaan opiskelijoilla pitkä ja kesään on vielä matkaa.
    Useat pakertavat opiskelujen lisäksi myös töissä ja muissa askareissa. Kesä tuo harvalle vapautta, sillä monet toivovatkin olevansa työssä elättäen itsensä kesäkauden, keräten rahaa ja työkokemusta tulevaisuutta varten. Mikä auttaisi sinua rentoutumaan ja keskittymään opiskeluun? Olisiko se uusi harrastus vai vanhan elvyttäminen tai enempi aika läheisten parissa?

Kevät sisältää paljon odotuksia ollen samalla myös aika, jolloin väsymys ja uupumus iskevät kaikkein voimakkaimmin. Kevät ja luonnon herääminen tuovat lisäkontrastin siihen, miltä oma arki näyttää. Opiskelijoiden jaksaminen, niin fyysinen kuin psyykkinen, on tärkeää. Opiskelu on yksinäistä puurtamista useimmissa tiedekunnissa siitäkin huolimatta, että luennoille ahtautuu entistä suurempi määrä opiskelijoita. Pitäisi jaksaa paiskia pitkiä päiviä kirjastossa ja työpaikalla sekä hoitaa kunnialla muutkin toimet ja tehtävät. Ajatus omasta mielestä ja kehosta osana heräävää luontoa ahdistaa. Aamuisin herääminen on vielä vaikeampaa kuin illalla nukahtaminen.
    Mistä siis löytää voima kevään siirtymävaiheeseen? Ehkä siitä, että pimeä talvi on vihdoin väistynyt. Nauti kevään valoisuudesta! Kaiva esiin viime kesäiset Ray Banit ja löysää hieman tahtia. Enää ei tarvitse kiihdyttää opiskelutahtia, kevät kun menee jo omalla painollaan.
    Karkauspäivänä tahdomme herätellä kaikkia opiskelijoita muistamaan itseään.
    Karkaa hetkeksi pois kaikesta muusta ja keskity itseesi ja läheisiisi. Varaa aikaa ystäville. Karatkaa yhdessä johonkin piristävään paikkaan! Valoisaa kevättä!

Kalle Peltokangas ja Laura Kallio
Helsingin Keskustaopiskelijoiden pj. ja vpj.