Jos opiskelija työskentelee oman oppilaitoksensa rahoittamassa tutkimusryhmässä, hän menettää helposti opintorahansa. Hän ei saa työstään palkkaa vaan apurahaa, jonka tuloraja on 259 euroa kuukaudessa (298 euroa elokuusta alkaen). Raja tulee nopeasti vastaan, koska se on kuukausikohtainen. Kaikki apurahat lisätään myös palkkatuloihin, joiden tuloraja on vuosikohtainen.
    Mistä käytäntö johtuu, Kelan opintoryhmän etuuspäällikkö Ilpo Lahtinen?
    Syynä ovat vuoden 1995 säästöpäätökset, joilla opintotukimenoja leikattiin kymmenellä prosentilla. Ajatuksena oli, että apuraha korvaa opintorahan. Laman jälkeen asiaa ei korjattu.

Opiskelijan on ilmoitettava apurahasta yliopiston opintotukilautakunnalle. Mitä tapahtuu, jos hän ei tee sitä?
    Voi olla, ettei mitään. Kelan valvontajärjestelmässä on aukkoja, minkä vuoksi apurahaa ei voida tarkistaa kaikilta oikeudenmukaisesti. Kela ja yliopistojen opintotukilautakunnat tosin keräävät tietoja apurahan saajista. Apuraha kannattaa ilmoittaa, jos haluaa välttää ikävät jälkiselvittelyt.

Voiko tutkimusryhmä maksaa opiskelijalle koko apurahan kerralla sellaisena kuukautena, jolloin hän ei nosta opintorahaa?
    Kela vaatii selvityksen siitä, mille ajalle apuraha on tarkoitettu. Maksupäivällä keinottelu ei mene läpi.

Tämähän kannustaa opiskelijoita pois tutkimustyöstä.
    Olen samaa mieltä. Apurahasta saatu tulo kannustaisi tutkimustyöhön. Kaiken kaikkiaan olisi selkeämpää, jos valvonnassa huomioitaisiin vain veronalaiset tulot.

Katariina Harju

Kerro Ylioppilaslehdelle maailman virheistä ja lähetä sähköpostia: posti ( a t ) ylioppilaslehti.fi