Liisa Betonimaassa

T:Teksti:

“Pää poikki!”, huutaa Noora Ingström, anteeksi, Herttakuningatar.
    Kalliolaisen kerrostalon kellarin uumenissa on meneillään Oranssin koiran teatterin harjoitukset. Harrastajaryhmä treenaa Liisa Ihmemaassa -näytelmää.
    Herttakuningattaren tylyistä sanoista huolimatta tunnelma maanalaisessa bunkkerissa on lämmin ja riehakas. Liisaa esittävän Emilia Niskasaaren pokka ei tahdo pitää Herttakuningattaren totista mesoamista katsellessa.
    Lewis Carrollin Liisa Ihmemaassa on lastenkirjallisuuden klassikko, mutta koirat puuhaavat siitä “aikuisversiota”.
    “Sen on tarkoitus olla vähän kierompi kuin lasten version, ehkä enemmän tätä maailmaa”, ohjaaja Kristiina Haapasalo lupaa.
    Perinteisestä tulkinnasta esitys tulee eroamaan ainakin siten, että näyttelijät esiintyvät huvittavuutta ja kammottavuutta yhdistävissä naamioissa.
    Esiintymispaikka on vielä avoin.
    “Yleensä pääsemme harjoittelemaan varsinaiselle näyttämölle vasta edellisenä päivänä.”
    Oranssin koiran teatterissa on vaihtelevasti jäseniä, yleensä noin kymmenkunta.
    Vuonna 2002 perustettu harrastajaryhmä harjoittelee joka vuosi kokopitkän näytelmän. Kallion kuppiloissa osa laumasta tunnetaan kuitenkin paremmin improvisaatioteatteristaan.
    “Tavoitteenamme on viedä teatteria paikkoihin, joissa sitä ei ole totuttu näkemään”, Haapasalo sanoo.

Oranssin koiran improvisaatioryhmä järjesti lähes kaksi vuotta Avohoito-klubia Hakaniemen Juttutuvassa. Klubilla esitetyn improvisaatioteatterin sisältö muokkautui yleisön antamien vihjeiden perusteella.
    “Parasta improissa on se, että voi heittäytyä täysin tuntemattomaan ilman mitään rajaa. Se on helvetin pelottavaa, mutta siinä sen viehätys juuri on”, Mika Palmu kertoo.
    Viime kesällä pelko oli hälvennyt niin paljon, Avohoito-klubi oli aika laittaa pakettiin.
    “Siellä alkoi olla jo vähän liian kotoisaa, ei ollut enää mitään kutinaa”, Palmu sanoo.

Tänä keväänä koirien improvisaatioteatterin esityksiä on buukattu Aleksis Kiven kadulla sijaitsevaan Ravintola Kiveen. Improiltoja on tarkoitus levittää kevään mittaan myös muihin Kallion kuppiloihin.
    Enimmäkseen koirat tekevät lyhytimprovisaatiota eli sketsejä. Tänä vuonna harjoitusohjelmassa on ollut myös puolipitkiä improvisaatioesityksiä.
    Niitä voi laajentaa pienoisnäytelmäksi asti – siis jos yleisön vihjeet siihen suuntaan osoittavat.

Tietoa Oranssin koiran teatterin esityksistä: oranssinkoiranteatteri.net

Susanna Karhapää
Kuva Satu Haavisto