Olen varustautunut kartalla, sillä suometsätieteen professori Harri Vasander on varoittanut matkasta jo etukäteen:
    “Asun sitten ihan Vantaan perukoilla. Toivottavasti se ei ole liian kaukana.”
    Kysyttyäni neuvoa neljältä ihmiseltä ja matkattuani 45 minuuttia saavun viehättävään vaaleaan paritaloon Sipoon ja Vantaan rajalle.
    Vasanderin vaimon kotitoimisto, joka yleensä pitää majaa keittiön pöydillä, on raivattu toiseen huoneeseen kokkaustuokion ajaksi.
    Vasander tekee alkuruoan puolivalmisteilla. Hän puristaa kattilaan kaksi lauantaimakkarapötköltä näyttävää porkkanaja juuressoseputkea. Kyytipojiksi lentävät myös sipulikeittopussi ja ruokakerma.
    Taustalla soi Korpi Ensemble.
    “Se kuuluu vähän niin kuin tähän juttuun”, suometsätieteilijä perustelee luonnonläheistä musiikkivalintaansa. Laulaja Johanna Iivanainen on sitä paitsi metsäekologian laitoksen opintosihteerin serkun vaimo.
    Pääruoaksi on ahventa ja suppilovahveromuhennosta.
    “Hain ahvenet torilta, koska en viitsinyt lähteä viikonloppuna lastenlasteni kanssa heikoille jäille.”
    Vasander valitsi ahvenia, joissa on mädit tallella: harva kokkaaja on tajunnut, että myös maksan ja mätipussit voi paistaa. Vasander käristää kaiken voissa.
    “Jos voi pelottaa, kannattaa vähentää syöntikertoja.”
    Vasanderin mukaan suhteiden luominen kannattaa myös ruoka-asioissa. Kerran hän sai tekstiviestin, jossa eräs opiskelija tiedusteli, haluaisiko professori kaksitoista poron kieltä. No kyllä halusi!
    En huomaa suurta eroa paistetun ahvenen maksan, mätipussukoiden ja itse fi leiden maussa. Ne maistuvat perusahvenelta. Mätipalojen sisustat näyttävät keoilta vaaleita pieniä palloja.
    Palvelu pelaa. Kun serviettini löytyy lattialta, Vasander rientää heti hakemaan minulle uutta.
    Lopuksi suotieteilijä tarjoaa rahkapiirakkaa ja lakkahilloa, tietysti rahkasoiden kunniaksi.

Maria Ruuska

Ahvenfileet sienimuhennoksella

4 isoa ahventa
iso kimpale voita
ruis- ja vehnäjauhoja
2 dl pakastesuppilovahveroita
1 purkki ruokakermaa
suolaa ja valkopippuria
1 sipuli
perunoita
tilliä

Keitä perunat. Laita uuni lämpiämään 100 asteeseen. Pyörittele ahvenfileet, maksapalat ja mätipussit jauhoseoksessa, johon on lisätty hiven suolaa. Paista ne pannulla voissa ja laita valmiit fileet lämpimään uuniin odottamaan. Paista sienet ja sipuli pannulla. Lisää ruokakerma ja tarvittaessa hiukan jauhoja. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota kalat uunista ja ripottele päälle tilliä.

Maku 3/5
Esillepano 3/5
Viihtyvyys 4/5

Katso kaikkien kampusjulkkisten reseptit ja kokkaustaidoista jaetut tähdet