Ystävänpäivä tulee taas! Tulkoon. Unohda kaupallinen amerikkalainen juhlapäivä ja ammenna sen sijaan kotimaisesta juhlaperinteestä. Helmikuussa voit viettää esimerkiksi kevätmattia.
    Helmikuun 24. päivä vietetty matinpäivä eli kevätmatti on vanha suomalainen merkkipäivä. Aikoi naan matinpäivä merkitsi kevään alkua: Matti heittää silloin kuuman kiven veteen, eikä virtaava vesi enää jäädy.
    Päivään liittyi paljon enteitä ja taikauskoa. Kevätmattina ennustettiin esimerkiksi alkavan kevään säätä. Hiuksia ei saanut kammata tai muuten tukka lähtisi kokonaan. Päivään kuului myös työkieltoja, joiden rikkojaa kohtasivat ikävyydet tulevana kesänä.
    Kevätmatin kunniaksi voit siis haistattaa pitkät säännöille. Lähde aamulla liikkeelle kampaan kajoamatta ja peiliin vilkaisematta. Muista myös, että työkielto koskee nykyaikaisiakin askareita. Laita siis pomolle tai proffalle tekstari, että olet kevätmatin lakossa. Tämän kuun 24. päivänä teet vain mitä itse haluat!
    Sitä paitsi, takkutukat ja laiskottelu nyt vaan istuvat Suomen talviseen pimeyteen paremmin kuin amerikkalaisen vaalean punaiset sydänimelyydet.

Elina Loisa