Ensimmäinen suomalainen manga ilmestyy

T:Teksti:

Tarinan päähenkilö on Seiya, japanilaisen äidin ja suomalaisen isän poika. Ensimmäisen suomalaisen manga-sarjakuvan sankari matkaa isänsä kotimaahan. Kylmän ja pohjoisen maan metsissä kaupunkilaispoika tapaa omituisia olentoja.
    Heiltä Seya kuulee olevansa salaperäisten vartijoiden sukua. Pian poika joutuu keskelle kamppailua, jota käydään piilossa tavallisten ihmisten katseilta.
    Vartijat-sarjakuvakirja sekoittaa kalevalamaista mytologiaa japanilaishenkiseen shonen-mangaan. Toiminta ja huumori ovat ominaisia piirteitä Euroopassa ja Yhdysvalloissa suositulle mangan alalajille, jota edustaa esimerkiksi Dragon Ball Z.
    Shonen-mangan pääosassa ovat yleensä pojat. Vartijoiden kirjoittajan Heikki Valkaman mielestä tarina soveltuu myös nuorille tytöille.
    ”Tämä ei ole mikään aikuisten taidepläjäys”, hän sanoo.

Valkama asui lapsuutensa ja nuoruutensa Japanissa. Mangaan hän tutustui sarjakuvien suurkulutuksen iässä, kymmenvuotiaana.
    Television piirretyt eli animet houkuttelivat Valkaman tarttumaan myös sarjakuvalehtiin. Manga-harrastus jatkuu edelleen.
    Pari vuotta sitten ahkera mangan kääntäjä alkoi pohtia, pitäisikö kirjoittaa oma manga-tarina. Valkama esitteli Vartijoiden idean kustantajalle, joka innostui välittömästi. Ongelmana oli vain löytää tarinan tyylille sopiva piirtäjä.
    Lopulta suomalaisten manga-harrastajien nettisivujen kautta löytyi Elli Puukangas , 19-vuotias japanilaiseen sarjakuvataiteeseen mieltynyt piirtäjä. Hän on saanut tunnustusta voittamalla Comic Campus 2007 -kisan. Puukangas on myös julkaissut omakustanteisen mangan Shunkashuutou 1.

Valkama uskoo, että Suomessakin on pian lisää lahjakkaita mangan piirtäjiä.
    ”Manga-kulttuuri elää vahvana Suomessa. Pokemonit ja japanilaiset tv-sarjat ovat pedanneet pohjan uudelle sukupolvelle, joka ymmärtää, että on muunkinlaista sarjakuvaa kuin mitä Disney tarjoaa. Kun Dragon Ball ilmestyi suomeksi, se löi heti läpi. Tätä kautta muillekin manga-sarjoille tuli kysyntää”, Valkama sanoo.
    Vaikka manga on läpilyötyään juurtunut Suomeen hyvin, Valkama uskoo, että ilmiön lakipiste on jo saavutettu.
    ”Manga tuskin kasvaa suuremmaksi ilmiöksi kuin mitä se nyt on”, hän sanoo.
    Alakulttuurina sen asema on tuskin uhattu.
    ”Uusi sukupolvi, joka on tottunut lukemaan mangaa, huomaa kuinka esimerkiksi Aku Ankka on tarinoiltaan kovin staattinen. Mangassa tartutaan maailmaan rohkeammin.”

Kirsi Jääskeläinen

Heikki Valkama & Elli Puukangas: Vartijat. Sangatsu Manga, maaliskuu 2008.