Toinen yritys

T:Teksti:

Lahtelaislähtöinen Wiidakko ja tamperelainen Tuvalu ovat samanlaisessa tilanteessa.
    Molemmat bändit julkaisivat debyyttialbuminsa vuonna 2006, tammikuun lopussa molemmilta ilmestyi toinen levy. Toisen levyn menestys näyttää, nousevatko bändit suomalaisen kitararockin kakkosdivarista.
    Muun muassa tanskalaiseen Mewiin verrattu Wiidakko sai debyyttinsä julkaisun aikaan radiosoittoa parin pikkuhitin ansiosta. Suurempi suosio jäi kuitenkin saavuttamatta. Nyt yhtye tulee takaisin yltiödramaattisesti nimetyllä levyllään Asiat joita et voi koskaan saavuttaa.
    Wiidakko yrittää kuulostaa niin paljon brittiläiseltä Editorsilta, ettei aina voi olla varma, soiko stereoissa yhtye hyppyrimäkien varjosta vai Birminghamin teollisuuskaupungista. Teksteissä henkilöhahmot nousevat aamuyöllä, syyttävät toisiaan kaikesta pahasta ja tuntevat itsensä ulkopuolisiksi.
    Juuri tekstit tekevät Wiidakon kuuntelemisesta vaivaannuttavaa. Heikoimmillaan lyriikat ovat kuin keskenkasvuisen ja sydänsuruista kärsivän runopojan pöytälaatikosta. Mutta yhtye on matkalla oikeaan suuntaan, sillä debyytin pikkuhittien – kuten esimerkiksi 980 ongelmaa -kappaleen – jankkaavuus ja hölmistyttävä yksinkertaisuus ovat nyt poissa.

Tuvalun Viimeiset hetket ovat käsillä! -levy on vaikeasti lähestyttävä. Kappaleista ei saa aluksi otetta, koska ne eivät noudata yksinkertaista säkeistö-kertosäe- rakennetta.
    Tamperelaisbändin vimmaisuudesta ja rimpuilevuudesta tulee väistämättä mieleen yhdysvaltalainen The Mars Volta – erityisesti sen vuonna 2003 julkaistu De- Loused In the Comatorium -debyytti. The Mars Volta ja Tuvalu eivät tee yksittäisiä kappaleita, vaan albumikokonaisuuksia, jotka on vain pilkottu pieniin osiin. Tämä musiikillinen uhkarohkeus tekee Tuvalusta kiinnostavan bändin.

Wiidakko saattaa nousta nykyistä suurempaan suosioon, jos sen levy-yhtiö saa odottamansa hitin. Asiat joita et voi koskaan saavuttaa -levyn perusteella se on täysin mahdollista.
    Tuvalu jäänee vielä pienen piirin suosikiksi, koska se tekee liian monimutkaista musiikkia kärsimättömälle keskivertokuluttajalle.

Tuomas Kokko

Wiidakko. Asiat joita et voi koskaan saavuttaa. Emi, 2008. Tuvalu. Viimeiset hetket ovat käsillä! BSA, 2008.