Punalappubileet

T:Teksti:

Kauppaketjut ovat havahtuneet siihen, että roskiin heitetty ruoka on huono bisnes. HOK-Elanto on tammikuun aikana yhtenäistänyt vanhenemassa olevien elintarvikkeiden alennuskäytännöt ruokakaupoissaan.
    ”Tulevaisuudessa alennukset ovat pääosin viisikymmentä prosenttia”, kertoo HOK-Elannon marketkaupan johtaja Veli-Matti Liimatainen.
    Aiemmin osa HOK-Elannon Alepoista ja S-Marketeista ja Prismoista on vähentänyt pian pilaantuvien tuotteiden hinnasta vain 20-30 prosenttia.
    ”Pienistä alennuksista luovutaan, koska haluamme minimoida biojätteeseen menevän hävikin.”

HOK-Elannon kaupat myyvät ylisuuren erän sattuessa alennuksella kaikkia tuoretuotteita, paitsi leipää, joka ohjataan hyväntekeväisyyteen.
    ”Huonolaatuiset hedelmät ja vihannekset heitetään pois, koska niitä ei luonnollisesti voi myydä alennuksellakaan”, Liimatainen kertoo.
    Tarjousruokaa metsästävän kannattaa olla liikkeellä aamupäivällä, jolloin S-kaupat päivittävät hintojaan. Mielellään johtaja Liimatainen ei säästövinkkejä anna.
    ”Tavoitteemme on, että kaikki ruoka menisi kaupaksi ajallaan, eikä alennuksia tarvittaisi.”

Myös Siwat ja Valintalot omistava Tradeka suunnittelee punalappukäytäntöjensä yhtenäistämistä. Ohjeistuksen yksityiskohdat ovat vielä avoinna.
    Keskon ruokakaupoilla ei ole yhteistä alepolitiikkaa, sillä K-Kauppoja hallinnoivat itsenäiset kauppiaat.
    K-Supermarket Kampin kauppias Jouni Tuominen kertoo, että vanhenevan ruoan hinta puolitetaan, kun viimeiseen myyntipäivään tai parasta ennen -päivään on kaksi vuorokautta.
    ”Useimmiten alennuksessa on lihajalosteita ja eineksiä. Melkein kaikki tarjousruoat saadaan kaupaksi. Sen, mitä viimeisenä myyntipäivänä on jäljellä, annamme seurakunnalle jaettavaksi.”

Lounaspatonki kahdella eurolla, salaatti kolmella

R-Kioskit ja Marian Kondito riat (esim. Lasipalatsissa ja Kaisaniemen metroasemalla) myyvät puoleen hintaan edellispäivän leipomotuotteita. Osa kioskeista ja konditorioista alentaa hinnat jo paisto/leivontapäivän iltana.

Vanhassa kauppahallissa Kauppatorin laidalla on peräti kolme putiikkia (K. Shalmashi, Super Kebab, Thu Ha), jotka pistävät iltapäivällä aamulla tehdyt salaatit ja patongit tarjoukseen. Salaatti maksaa kolme ja täytetty patonki kaksi euroa. Päivän alennuksia voi kytätä kahden jälkeen.

Valion maitobaari Kampin kauppakeskuksessa kauppaa viimeisen tunnin aikana puoleen hintaan samana päivänä tehdyt salaatit ja leivät. Arkisin aletunti alkaa kahdeksalta, lauantaisin viideltä.

Kahvila Kuntopulla Töölön Urhei lutalossa (Topeliuksenkatu 41) myy puoleen hintaan edellispäivän kotitekoiset pullat, sämpylät ja salaatit.

Stadin Luomusta (Lönnrotinkatu 9) saattaa löytää puoleen hintaan hieman pehmenneitä luomuhedelmiä ja samana päivänä myynnistä poistuvia leipiä.

Kasvisruokakauppa Asoka (Torkkelinkatu 3) myy ylisuuren erän sattuessa tuotteitaan puoleen hintaan tai halvemmalla. Kauppa tiedottaa mahdollisista tarjouksista kotisivuillaan: asoka.fi

Janne Salomaa