Pullopoliisi päivystää

T:Teksti:

Juomapulloilta poistui vuoden alussa vero, jos niiden raakaaine on kierrätettävää. Aiemmin verosta vapaita ovat olleet vain pullot, jotka voi sellaisenaan käyttää uudelleen. Kauppojen hyllyille uudistus toi heti jos jonkinlaisia uudennäköisiä pulloja.
    Uudistus sai liikkeelle myös Luonto-Liiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton pullopoliisit.
    Mistä on kyse Luonto-Liiton ympäristöpoliittinen sihteeri Hanna Kaisa Hellsten?

“Haluamme kertoa kuluttajille, että ympäristön kannalta on väliä, minkä pullon kaupassa valitsee.
    Veropäätöstä perusteltiin aikanaan sillä, että kierrätysjärjestelmä yksinkertaistuu. Sanottiin myös, että vanha järjestelmä on kilpailun este. Pienten panimojen oli vaikea liittyä kierrätyspullojen pooliin, koska se oli kallista.
    Me olemme kuitenkin sitä mieltä, että uusi pullonpalautusjärjestelmä on ympäristön kannalta huonompi kuin vanha.”

Miksi vanhat uudelleen käytettävät pullot ovat parempi valinta kuin uudet pullot? Uusienkin materiaali kuitenkin kierrätetään?

“Suomen luonnonsuojeluliitto on laskenut kaikkien pakkausvaihtoehtojen ympäristökuormituksen koko niiden elinkaaren ajalta. Vanhat pullot, jotka vain pestään ja käytetään uudelleen, ovat todistetusti paljon ekotehokkaampia kuin uudet PET-muoviset pullot, jotka rutataan ja joiden materiaali käytetään uudelleen.
    Esimerkiksi jos ostaa juoman lasipullossa ja ilman pahvista käärettä, kuluttaa kolme kertaa vähemmän uusiutumattomia luonnonvaroja kuin jos juoman ostaa uudessa kertakäyttöisessä muovipullossa.”

Minkälainen pullo kaupassa sitten pitäisi valita?

“Ympäristön kannalta huonoin vaihtoehto on ulkomaalainen alumiinitölkki. Paras taas on lasinen uudelleenkäytettävä 0,33 litran pullo. Seuraavaksi ympäristöystävällisin on muovinen vanhanaikainen uudelleenkäytettävä pullo.
    Uudelleenkäytettävän pullon tunnistaa siitä, että siinä on tasainen pohja, ei nystyröitä kuten uusissa pulloissa.”

Verouudistusta puolustettiin aikanaan muun muassa sillä, että jäte vähenee, kun myös aiemmin roskiin menneet pullot saadaan nyt kierrätykseen.

“Se on käsittämätöntä viherpesua. Kuten myös se, että puhutaan ekopulloista ja kierrätyspulloista. Kaatopaikkajätteen määrä voi vähentyä, kun kierrättämättömät pullot menevät kiertoon, mutta todellisuudessa kokonaisjätemäärä ja ympäristökuormitus kasvavat. Kestävää politiikkaa olisi, että jätteen syntymistä ehkäistäisiin ennalta.”

Elina Kervinen

Pullopoliisikampanja ja laskelmat eri pullojen ympäristökuormituksesta: luontoliitto.fi/pullopoliisi