Mustia rikollisia näkee elokuvissa tämän tästä. Tummapintaiset alamaailman mahtimiehet tuntuvat kuitenkin unohtuneen 1970-luvun blaxpoitaatio- elokuviin, joista moni tehtiin mustalla rahalla.
    Siksi tositapahtumiin perustuvan American Gangsterin musta huumelordi Frank Lucas (Denzel Washington) on kiinnostava ilmestys. Manhattanin heroiinikauppaa 1960- ja 70-luvuilla dominoinut Lucas hallitsi mafiaopein ja kokosi ympärilleen sukulaissiteisiin nojaavan verkoston.
    Tosielämän Lucasin kerrotaan viihtyneen minkki- ja chinchillaturkeissa. Ridley Scottin elokuvassa Lucas tuikkaa turkin takkaan ja opettaa sukulaispoikaa: ”Heikoimmat tekevät itsestään isoimman numeron.” Tällaisia mietelauseita ei kuultu blaxpoitaatio-elokuvien korskeiden kummisetien suusta.
    American Gangsterin mahtipontinen nimi vinkkaa Scottin halusta nostaa työnsä Francis Ford Coppolan ja Martin Scorsesen suurten rikoselokuvien rinnalle. Brittiohjaaja saa aikaan mukiinmenevät henkilökuvat Lucasista ja tätä jahtaavasta hulttioetsivästä Richie Robertista (Russell Crowe). Yhteiskunnan kieroutumien kuvaajana Scott toistaa edeltäjiensä viestiä kykenemättä tuomaan siihen muuta uutta kuin rikollispomon ihonvärin.

Matti Rämö

American Gangster elokuvateattereissa.