Laitoskokki: Maurit ja kristityt samalla pannulla

T:Teksti:

Oulunkyläläisessä kodissa näkyy vielä jälkiä joulusta. Ikkunoissa on jouluvaloja ja silkkipaperista leikattuja lumihiutaleita.
    ”Kuusi vietiin eilen pois, ja neulasia on joka puolella”, Latinalaisen Amerikan tutkimuksen professori Elina Vuola selittää.
    En huomaa niitä. Katseeni on nauliutunut keittiössä odottavaan kulhoon, jossa on hennosti kuplivaa oranssia nestettä. Aikooko professori valmistaa jotain outoa väliamerikkalaista keitosta?
    Arvaukseni osuu joiltain osin oikeaan. Vuolan keittiössä puuhataan gallopintoa, perinteistä costaricalaista ruokaa. Kovin outoa se ei ole – riisiä, papuja ja vähän jotain muuta.
    ”Gallopinto tulee halvaksi isollekin porukalle. Teen sitä usein omiin juhliini.”
    Paprikaa pilkkoessaan Vuola kertoo, että ruokaa on Espanjassa kutsuttu nimellä moros y christianos, maurit ja kristityt.
    ”Arvaat varmaan, kummat on papuja ja kummat riisejä.”
    Vuola on kaivanut pakastimestaan alkuruokia. Tästä on tulossa varsinainen täysistunto!
    ”Kurpitsa- ja maa-artisokkakeittoa. Omalta palstalta, nolla euroa. En viljele niinkään periaatteellisista syistä, vaan koska se on hauskaa.”
    Ensimmäisenä satovuotena Vantaanjoen tulva muutti Vuolan palstan mutavelliksi. Viime syksynä professori sai ranteeseensa rasitusvamman kaiverrettuaan kurpitsoja. Hupinsa kullakin.
    Ruuanlaiton lomassa Vuola jakelee lempeitä mutta tiukkoja imperatiiveja 14-vuotiaalle tyttärelleen Elsalle: ”Tule kattamaan pöytä! Sano moi. Laita ne costaricalaiset pannualustat.”
    Keitot maistuvat taivaalliselta. Pääruuastakin huomaa, ettei Vuola ole keltanokka keittiössä.
    Oranssi liemi osoittautuu jälkiruuaksi. Tyrnikiisselin marjat on tietysti poimittu omin käsin.
    ”Se oli hirveää hommaa. Melontahanskoista oli apua.”
    Ateriani eteen on nähty vaivaa. Haluan tehdä osuuteni ja tartun lautaseen viedäkseni sen keittiöön. Turha luulo. ”Mä voin ottaa sen. Full service!”

Vaula Tuomaala

Gallopinto

3 dl riisiä
1 dl mustia papuja
1-2 sipulia
1-2 valkosipulikynttä
1 punainen paprika
chiliä
suolaa
mustapippuria
tabascoa
ketsuppia
tuoretta korianteria
(1 paketti pekonia)
kermaviiliä

Liota ja keitä pavut. Keitä riisi. Kuullota sipulit, valkosipulit ja kuutioitu paprika öljyssä. Lisää riisi ja pavut, sekä hiukan papujen keitinlientä. Lisää mausteet ja silputtu korianteri. Tarjoile kermaviilin kera. Lihaversiossa sipulit voi kuullottaa pekonin rasvassa.

Tähdet:

viihtyvyys: 4/5
maku: 4/5
esillepano: 3/5

Katso kaikkien kampusjulkkisten reseptit ja kokkaustaidoista jaetut tähdet