Suomen Parkour ry:n mukaan ”kaiteita ja muureja ei nähdä rajoitteina liikkeelle vaan pikemminkin mahdollisuuksina”. Kuulosta aivan nykyelämän konsulttijargonilta! Maailmassa, jossa ongelmatkin ovat vain haasteita, myös muilla lapsuuden leikeillä voi kehittää työelämässä tarvittavia valmiuksia.

Je ne sais pas où tu es

Joku onneton saattaa vielä tuntea lajin nimellä kuurupiilo. Lajiin tuo lisäarvoa sen ilmiömäinen muuntautumiskyky: sitä voi harrastaa missä vaan, milloin vaan ja kenen tahansa seurassa. Tunnettu muunnos on esimerkiksi ”Vakityö, missä luuraat?”

Kehittää:

€¢ Kykyä havaita ympäristön heikkoja signaaleja: jossain todella saattaa piileksiä esimerkiksi opinnoistasi kiinnostunut professori.

Schaukel Arsch

Schaukel Arsch, eli vanhanaikaisesti keinupersis, on hyvää valmennusta yt-neuvotteluihin. Sillä jotkut asiat eivät koskaan muutu. Aikuinenkin saattaa edelleen pudota keinusta milloin vain, ja se pallo saattaa edelleen osua päähän. Ja se kaikki sattuu. Edelleen.

Kehittää:

€¢ Ryhmädynamiikan hahmottamista.
€¢ Strategisia taitoja: pallo päin polttajaa harhauttaa toki vastustajan, mutta tuloshakuisempaa on lennättää pallo lähimetsään, mikä pitää vastustajan pitempään loitolla.

Circuitus

Muistatko karusellin, tuon erikoisvarustelluista leikkipuistoista löytyneen ilostuttajan? Unohda se, nykyään lajin nimi on Circuitus. Laji sopii dynaamisille ja ekstroverteille uratykeille, sillä sen parissa menee lujaa. Jopa niin lujaa, ettei pelaaja välttämättä huomaa, että tämä ”monipuolinen näköalapaikka” toistaakin aika lailla itseään.

Kehittää:

€¢ Kiireenhallintataitoja ja paineensietokykyä.
€¢ Valmentaa myös astetta vaativampaan sciurus rotaan, tai kuten fennomaanit sanovat, oravanpyörään.

Draad

Toisin kuin ala-asteella, nyt sillä narunyhräämisellä on nimi, Draad. Se on hollantia, tarkoittaa lankaa ja kuulostaa hienolta. Ala-asteella laji toimi siten, että pelaajat muodostivat sormiinsa pujotetulla lankalenkillä erilaisia kuvioita kuten kahvikupin tai Eiffel-tornin. Nykyään minkä tahansa lankasykermän voi nimetä suurieleisesti ja kertoa sen syntyneen postmodernin itsetutkiskeluprosessin innovaationa.

Kehittää:

€¢ Tiimityötaitoja.
€¢ Mahdollisuuksiasi edetä johtajaksi. Draadilla osoitat puusilmäisellekin työnantajalle, että kykenet pitämään langat käsissäsi.

Seuraa sisäistä ääntäsi

Nyt innokkaimmat jo huitovat käsiään ja hihkuvat ”Mä tiedän tän leikin, mä tiedän tän leikin”. Mutta ei, he eivät tiedä. Tämä ei ole sama asia kuin ”seuraa johtajaa” tai armeija. Sillä tässä päätät sinä, ihan itse. Tätä lajia harrastaessa saattaa todella tulla keksineeksi mitä tehdä isona.

Kehittää:

€¢ Analyyttistä ja kriittistä ajattelua.
€¢ Taitoa löytää se oma juttu.

Iida Ylinen
Kuvitus Anna Sailamaa