Toimituksemme halusi lähettää opiskelijoille joulutervehdyksen.
    Päätimme pyytää neljää eri opiskelijan ystävää osallistumaan joulukortiksi taipuvan tonttupiirroksen tekemiseen.
    Lista piirtäjiksi pyydettävistä ihmisistä syntyi helposti: Helsingin yliopiston kansleri Kari Raivio, ylivahtimestari Timo Liimatainen ja ylioppilaskunnan puheenjohtaja Walter Rydman. Kaikista suurimmat odotukset kohdistuivat kuitenkin neljänteen piirtäjäksi ajateltuun henkilöön: opetusministeri Sari Sarkomaahan.
    Piirros alkoi edistyä vaivattomasti. Raivio ja Rydman nauroivat hyväntahtoisesti, kun piirrokseen pyysi heidän taiteellista panostaan. Liimataisen luokse marssimme suoraan tussin ja paperin kanssa.
    Kahden puhelun jälkeen saimme kiinni myös Sarkomaan aikataulusta vastaavan avustajan. Hän alkoi nauraa, kun kuuli, miksi Ylioppilaslehti tahtoo päästä ministerin puheille.
    Lopulta kuitenkin istuimme eduskunnan kahvilassa, minä ja tussilla tonttua piirtävä Sarkomaa. Ja se olikin hieno hetki: ensimmäinen kerta toimittajan urallani, kun tapasin ministerin. Ja kun kävin eduskunnan tiloissa.
    Siis tontun takia.
    Kun kysyin, millaisia jouluterveisiä Sarkomaa haluaisi lähettää Ylioppilaslehden lukijoille, hän toivoi opiskelijoiden ottavan kaiken irti vapaa-ajastaan.
    “Joululomalla kannattaa tehdä jotakin, mihin aika ei ole riittänyt syksyllä. Silloin kannattaa esimerkiksi lukea jokin kirja, johon ei ole ehtinyt paneutua tenttien vuoksi.”
    Sarkomaan ja muiden piirtäjien yhteisteos on tämän lehden sivulla 9.

Tuomas Kokko