Poikki: Huh huh mikä urpo!

T:Teksti:

Romanttisissa komedioissa kaksi kivaa hahmoa löytävät toisensa, jotain menee pieleen, mutta hetkellisen hämmennyksen jälkeen pari pääsee keskiluokkaistumaan yhdessä. Koska urpojen hahmojen parisuhdeonnesta on hankala kiinnostua, määreellä kiva on tässä yhtälössä keskeinen painoarvo. Joskus linjasta lipsumisesta voi kuitenkin olla myös hyötyä.
    Lauri Nurksen ohjaamassa ja Katja Kallion käsikirjoittamassa Sooloilua-elokuvassa joustavaa parisuhdetta etsivä toimittaja Emma (Saija Lentonen ) ihastuu komeaan kapellimestariin, Joeliin (Kari-Pekka Toivonen ). Sitten asiat kehittyvät niin kuin niillä on tapana romanttisissa komedioissa kehittyä – yhdellä poikkeuksella.
    Toivosen esittämä kapellimestari on nimittäin sen kaliiberin ääliö, että harvoin näkee. Kotia kartteleva egomaanikko sysää äksyn äitinsä Lean (Kristiina Elstelä ) Emman hoidettavaksi ja raahaa perhe-aterialle viulistihoitonsa.
    Kun on hetken aprikoinut mikä Joelissa Emmaa viehättää, juipin edesottamuksista ei jaksa enää kiinnostua. Samalla huomio kääntyy elokuvan kiinnostavimpaan suhteeseen, joka kehittyy Emman ja Lean välille. Romanttisen pääjuonen puksuttaessa kohti vääjäämätöntä loppuaan, kahden särmikkään naisen ystävystyminen tarjoaa virkistävää vaihtelua.

Matti Rämö
Kuva © Nordisk Film

Sooloilua saa ensi-iltansa 28.12.