Italodiscoa suomeksi

T:Teksti:

Klubin lavalle on noussut viiksekäs, valtavia aurinkolaseja käyttävä mies. Bassorumpu pumppaa tasaisesti, kun hän kumartuu mikrofoniin ja alkaa laulaa “mun kaveri on sekvensseri vain, sen mikrosirut naurattaa mua ain”.
    Outo laulava mies on Kasko -taiteilijanimeä käyttävä pääkaupunkiseudulla asuva muusikko. Sen enempää hän ei suostu kertomaan todellisesta henkilöllisyydestään, koska ei halua joutua epäillyksi tekijänoikeusrikkomuksista.
    Hän on nimittäin julkaissut kaksi vinyylisinkkua omia käännösversioitaan vanhoista italodisco-kappaleista.
    “Käännöksiini ei ole minkäänlaisia lupia ja olenkin saanut yhteydenottoja kappaleiden alkuperäisiltä esittäjiltä. Olemme yrittäneet hoitaa asiat kuntoon”, Kasko vakuuttaa.

Italodisco on naiivia ja hyväntuulista tanssipoppia, jota tehtailtiin Euroopassa 1980-luvun alkupuolella. Vielä 1970-luvulla disco tarkoitti yleensä live-kokoon panon perinteisillä instrumenteilla soittamaa musiikkia, mutta 1980-luvun alkaessa syntetisaattorit olivat tulevaisuus.
    Ei ollut merkitystä, jos alkeellisilla syntetisaattoreilla tehtyjen taustojen päälle lauletut sanoitukset olivat täysin merkityksettömiä. Eikä, jos artisti osasi hädin tuskin laulaa englanniksi. Tärkeintä oli, että musiikkia syntyi kuin liukuhihnalta ja ihmiset jatkoivat tanssimista.

Yhtäkkiä , 1980-luvun puolivälin jälkeen, italodiscolle kävi niin kuin kaikille muillekin musiikin muoti-ilmiöille: sen suosio romahti.
    “Ehkä ihmiset alkoivat pitää sitä jotenkin lapsellisena musiikkina”, Kasko sanoo.
    Nyt italodisco on tullut takaisin djmiksauksien ja tanssimusiikkiin keskittyneiden nettiradioiden ansiosta. Kaskoa italodiscossa viehättää sen tarttuvuus ja viattomuus.
    “Alkuperäiset kappaleet ovat niin hienoja, että niistä kannattaa tehdä tulkintoja uudelle sukupolvelle.”
    Kasko sai idean käännösversioista viime vuonna tehdessään omaa levyään. Nyt hän aikoo taas keskittyä siihen.
    “Varmaan se on samanhenkistä musiikkia kuin italodisco. En osaa sanoa tarkemmin.”
    Kun hänen levynsä on jonain päivänä valmis, sitä ei julkaista Kasko-nimellä. Hän haluaa pitää itsensä erillään Kaskosta, siitä valkoiseen kauluspaitaan pukeutuvasta miehestä, jolla on takatukka.

Tuomas Kokko

Kasko / Homokissapuisto – Kyberrakkautta / Mä Olen Vokoderi ja Finlando – Suomalaisen Diskomusiikin Helmiä 1980-1985. Freak Out Disko.