Luonto vetää veteraaniohjaaja Werner Herzogia puoleensa kiehtovalla tavalla. Pakkomielteeksi kärjistyvän tahdonvoiman kuvaajalle villi luonto edustaa kiirastulta, jossa hullut unelmat testataan.
    Aivan erityinen suhde saksalaisohjaajalla on viidakkoon.
    Aguirressa (1972) palavasilmäinen Klaus Kinski johtaa espanjalaissotilaiden 1500-luvun toivioretkeä perulaisen viidakon sydämeen. Valloittajien haaveissa siintää kultainen kaupunki, haaveuni, jonka vihreä valtakunta nielaisee aina uudestaan.
    Fitzcarraldossa (1982) Herzogin ylitti hulluudessa esikuvansa, brasilialaiseen viidakkoon oopperataloa puuhanneen irlantilaisyrittäjän. Tarinan lähde tyytyi 1800-luvulla purjehtimaan Amazonia pitkin. Herzog sen sijaan komensi kuvausryhmän vetämään yli 300-tonnisen höyrylaivan jyrkän mäennyppylän yli kiertääkseen kosken, ja päästäkseen määränpäähänsä. Siinä symbolia tahdonvoimalle.
    Uudessa Operaatio Rescue Dawn -elokuvassa saksalaisamerikkalainen lentäjä (Christian Bale) putoaa laosilaiseen pusikkoon kesken Vietnamin sodan salaisen operaation. Herzogin Lentäjäpoika (1997) -dokumentin fi ktioversiossa viidakko on periherzogilaiseen tyyliin henkinen testi: siitä voi selvitä vain säilyttämällä uskonsa itseensä.

Matti Rämö
Operaatio Rescue Dawn elokuvateattereissa.