Poikki: Eikä oo!

T:Teksti:

Timo Koivusalon Täällä pohjantähden alla -elokuvan näyttelijävalinnat poikivat pienen mediakeskustelun. Ilta- Sanomien verkkokeskustelijoiden haukuttua Akselin rooliin castattua Ilkka Koivulaa ”hinteläksi kuikoeloksi” ja Elinaa esittävää Vera Kiiskistä ”rähjääntyneen kyökki piian” oloiseksi, Koivusalo astui puolustelemaan luovia ratkaisujaan.
    ”Oikein hymyilytti, kun Ilkkaa sanottiin heiveröiseksi ja honteloksi. Näkisittepä hänet kuvassa ilman paitaa – hän on aivan huikeassa kunnossa, tosi lihaksikas ja riski kaveri”, hän päivitteli IS:ssa.
    ”Vera on kaunis nainen, minkälaiseksi hänen pitäisi muuttua?”
    Porilaisohjaajaa on parjattu vuosien varrella ties kuinka monta kertaa. Siksi Pohjantähden valintojen herättämä kritiikki oli selviö jo ennen niiden julkistamista – samoin se, että Koivusalo vastaa valituksiin.
    Puolustuspuheenvuoron logiikka kuitenkin hymyilyttää. Koulun pihalta tuttu ”eikä oo” -argumentti on toki voimakas, siksi sitä on hankala aukottomasti kiistää. En epäile, etteikö Koivula olisi Koivusalon silmissä riski ja Kiiskinen ohjaajan okulaarin läpi kaunis. Ja vaikka epäilisin, toisen mielikuville on hankala väittää vastaan. Sama toimii myös toisin päin.

Matti Rämö