USA:n ensi vuoden presidentinvaalit ovat varsinainen mediajuhla: ennakkopeleissä toimittajat saavat ruotia niin naisehdokkaan kuin mustan kandidaatin menestymisen mahdollisuuksia. Enää julkihomo puuttuu.
    Suomessakin jenkkikähinästä on päätetty ottaa kaikki irti ajoissa – Ilta-Sanomissa ihan kaikki ja todella ajoissa.
    Tavallisten Hillary vai Obama -arvuutteluiden lisäksi lehti on jo useamman kuukauden ajan pyörittänyt nettisivuillaan Kaikki USA:n vaaleista -palvelua. Sivuston alle on koottu vaaliuutisia, videoita, vaalien aikatauluja ja pelisääntöjä. Jos vaikka mitä.
    Kyylä arvostaa suuresti Ilta-Sanomien perehtymistä erityisen tärkeisiin ja jo vuoden päästä käytäviin vaaleihin.
    Vielä kun Suomen ensi vuoden kunnallisvaaleihin keskityttäisiin samalla innolla.

Yhdysvaltain vaaleista siirryttäköön sujuvasti perhearvojen äärelle. Kristillinen Kotimaa-lehti kertoo, että Kotimaa-kustannus lopettaa tavallisille tallaajille suunnatun Ilo-lehden joulun alla. Lehti ei yksinkertaisesti kannattanut, ja siksi tilalle tuodaan uusi tuote, Hääilo. Se on vastanaineille seurakunnissa jaettava ”kirkkohäiden äänenkannattaja”.
    Kotimaa-kustannuksen pelisilmää ei voi kuin ihailla. Lieneehän vastanaineiden elämänvaiheeseen satsaaminen oiva veto niin hengellisillä kuin maallisillakin mittareilla: Vastanaineille kerrotaan lehden sivuilla oikeamielistä asiaa avio- ja perhe-elämästä. Mainostajille puolestaan tarjotaan entistä ostovoimaisempi kohderyhmä.
    Onhan se nimittäin niin, että asuntolainaa, vauvantarvikkeita ja lomamatkoja ostava vastanainut pesee äkkiä yhden eläke- euroilla kitkuttelevan peruskirkkolaisen.

Lopuksi takaisin politiikan pariin.
    Vähän väliä kuulee urputusta siitä, että päätöksenteosta kirjoitetaan kuivasti ja mielikuvituksettomasti. Että kun olisi edes vähän väriä!
    Onneksi ainakin Helsingin Sanomissa on otettu haaste poliittisen journalismin elävöittämisestä vastaan. Menneellä viikolla lehden kotimaan toimituksen kolumnissa pohdittiin, onko venäjänvinttikoira Bujan kenties syönyt pääministeri Matti Vanhasen ja siirtynyt johtamaan maata valeasussa. Yhdennäköisyys kun on ilmeinen: suippo pää, pitkä kuono, hämmentynyt katse.
    Kas näin.
    ”No kertokaa sitten, miksi hän muuten jatkuvasti haukkuisi mediaa? No? No? Ja miksi hänellä on usein lököttävässä puvussaan liian pitkät hihat? Vastaus: koska niin hän peittelee nelivarpaisia etutassujaan!” kirjoittaja sujakoi.
    Kyylä kiittää Hesaria ja kolumnistia raivokkaasta yrityksestä – koiranäkökulma vei poliittisen journalismin kertaheitolla aivan uudelle tasolle.
    Jäämmekin innolla odottamaan jatkojuttua. Ehkä Paavo Pesusieni seikkailee seuraavaksi valtionvarainministeriössä tai Milla Magia Mäntyniemen käytävillä.