Puheviestinnän harjoituskurssi, 4 op

Missä? Puhetieteiden laitos, puheviestinnän linja

Mitä opinto-oppaan mukaan? Opitaan jäsentämään vuorovaikutustaitoja ja analysoimaan esiintymis- ja ryhmäviestintätilanteita sekä kehitetään puheviestintäosaamista.

Mitä oikeasti? “Leikimme autoja ja pärisimme `prumprum`. Juonsimme kuvitteellisia televisioohjelmia rumissa meikeissä oikeilla kameroilla ja lavasteilla. Pidimme myös pieniä hassuja puheita. Piinallisinta oli katsoa itseään pitämässä puhetta jättimäiseltä valkokankaalta. En muuten enää opiskele puheviestintää.”

Venla, 21

Värjäys ja kankaanpainanta II, 3 op

Missä? Käsityötieteen laitos

Mitä opinto-oppaan mukaan? Syvennetään värjäyksen ja kankaanpainannan menetelmien tuntemusta tutustumalla reaktio- ja dispersiovärien käyttöön suorassa kankaanpainannassa synteettisille ja luonnonmateriaaleille ja reservi- ja etsimenetelmien mahdollisuuksiin.

Mitä oikeasti? “Keräsimme kaikenlaisia luonnonantimia, esimerkiksi sieniä ja marjoja, ja keitimme niistä värejä, joilla värjäsimme villalankoja. Naapurit kyllä vähän katsoivat, kun kävin innoissani keräämässä niiden ruohonleikkuun jäänteitä pussiin. Seuraavaksi painamme kankaita erilaisilla menetelmillä.”

Maija, 23

Arkipäivän fysiikkaa, 3 op

Missä? Fysikaalisten tieteiden laitos

Mitä opinto-oppaan mukaan? Tutustutaan elinympäristöömme fyysikon silmin ja perehdytään erilaisten laitteiden toiminnan fysikaalisiin perusteisiin.

Mitä oikeasti? ” Iskimme naulat suolakurkun päihin ja johdimme siihen sähköä. Kurkku hehkui kuin hehkulamppu. Testasimme myös, lentäväkö lasten leluraketit paremmin, jos niihin pumppaa vettä tai ilmaa kovalla paineella.”

Ilona, 20

Ruuanvalmistuksen perustaidot, 3 op

Missä? Kotitaloustieteen laitos

Mitä opinto-oppaan mukaan? Opintojaksolla perehdytään kotitalouksissa käytettäviin ruoanvalmistusmenetelmiin, suomalaisten kotiruokien ja leivonnaisten perusohjeisiin sekä keittiöhygieniaan.

Mitä oikeasti? “Teimme ruokaa. Aloitimme perusteista: miten leikataan lihaa, miten kuoritaan kasviksia. Ensimmäisellä kerralla keittelimme puuroja. Teimme 25 erilaista puuroa ja maistelimme niitä. Aika paljon teimme perussuomalaista kotiruokaa, lihakeittoa ja sellaista.”

Aino, 19

Riistaeläintieteen erityiskysymykset, 3 op

Missä? Metsäekologian laitos, riistatieteen linja

Mitä opinto-oppaan mukaan? Kurssi pyrkii antamaan opiskelijalle syvennetyn kuvan riistanhoidon ja -tutkimuksen kysymyksistä.

Mitä oikeasti? “Laskimme villikaniinien määriä eri kaupunginosissa. Kyttäsimme keskitalvella papanoita ja jälkiä lumesta ja yritimme päätellä, asuvatko kaniinit siinä kaupunginosassa vai jossakin muualla. Kävimme myös laskemassa metsäkauriita ruokintapaikoilla. Meidät jätettiin yksinään keskelle helmikuista metsää viideksi tunniksi piileskelemään. Minä näin kolme kaurista. Tuli vähän kylmä.”

Stella, 25

Veikko Eranti
Kuvitus Tuula Tuisku Honkanen