Lakkoilut livenä!

T:Teksti:

Tänä syksynä on koettu lakkojännitystä enemmän kuin viitenä harmaana tupovuonna yhteensä. Silti ratkaisuja riitoihin haetaan tylsästi suljetuissa kabineteissa. Niin vanhanaikaista. 2000-luvulla asiat pitäisi ratkaista demokraattisesti tosi-tv:ssä.
    Nämä formaatit ovat vapaasti valtakunnansovittelijan Juhani Saloniuksen käytössä, ole hyvä!

Alkon lakko ratkeaa, kun pitkäripaisen myyjät laitetaan testaamaan taitojaan lakon kuivattamassa maassa. Amazing Viinaralli -sarjassa kahden hengen parit suorittavat fyysisiä ja uhkarohkeita tehtäviä eri puolilla maata tavoitteenaan hankkia pullo tai pari pahimpaan hätään.
    Tehtävinä on pontikan keittoa Perä-Pohjanmaalla, venäläisen pirtutrokarin metsästystä itärajan pusikoissa, metanolin eli myrkkyviinan tunnistaminen Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla ja kliimaksina trokausreissu Tallinnaan. Ylimääräisen joulurahan saa joukkue, joka tunkee Corollaan eniten viruvalgea.
    Kansa kotikatsomoissaan pidättää hengitystään. Palkankorotusprosentti määräytyy jakamalla viinarallin aikana hankittujen juomien keskiarvoalkoholiprosentti kisan osallistujamäärällä.

Vapise, maailma, myös Hollywood-käsikirjoittajat ovat lakossa! Apu on kuitenkin lähellä: suljetaan käsikirjoittajat Big Brother -taloon, jota kaikkien kanavien on käsikirjoitettujen ohjelmien puutteessa näytettävä suorana 24/7.
    Neuroottiset ja sosiaalisesti estyneet käsikirjoittajat nyhjäävät kukin omassa nurkassaan eivätkä puhu toiselleen. Viikkotehtävänä on fyysiseksi yltyvä väittely Woody Allenin hauskimmasta 90-luvun elokuvasta.
    Kuten viihdebisneksessä on tapana, voittaja saa myös tässä ohjelmassa kaiken: pisimpään kestänyt skribentti lähtee kotiin 50 000 dollaria rikkaampana, muut mielisairaina.
    Tosi-tv voisi ratkaista myös suomalaisen elokuvan ikuisen rahoitusongelman. Tänä syksynä kotimaiset elokuvatuottajat lopettivat tuotantosulkunsa vähin äänin, vaikka enemmän draamaa ja tutinaa olisi syntynyt, jos elokuvien tuotantopäätökset olisi siirretty Leijonan kitaan.
    Luulisi, että Harlinin Mannerheim- megaspektaakkelikin olisi jo ajat sitten löytänyt vaadittavat pennoset, jos rahahanoja olisi ollut löysäämässä veteraanien ystävä ja isänmaan toivo, kansanedustaja Eero Lehti (kok.).

Koko maata kauhistuttaneeseen Tehyn lakkoon oikea ratkaisu olisi ollut Survivor: Meilahti. Kilpailijat olisi jaettu kahteen heimoon, vaikkapa “potilaisiin” ja “hoitajiin”, ja jätetty autioituneen ja vaaroja pursuavan Meilahden sairaalakompleksin käytäville harhailemaan. Kumpi joukkue kestää pidempään: nouseeko hoitajien palkka vai kuolevatko potilaat? Kuten ohjelman motto sanoo, “Outwit, Outplay, Outlast!”
    Sairaanhoitajien lakkokamppailua voisi tukea myös poliitikkojen ikioma Idols. Kuka mielistelee vaalien alla parhaiten sairaanhoitajia? Tehyn valtuusto tuomaroi poliitikkojen retorisia taitoja ja korotusten suuruutta. Kansa äänestää voittajan, joka palkitaan nelivuotisella keikalla valtiovarainministerinä.

Entä kuka muistaa suomalaisen tosi-tv:n pioneeriohjelman Saaren, jossa kymmenisen ihmistä raijattiin kälyselle Lonnan saarelle Helsingin edustalle? Aivan, ei kukaan. Siksi Saari-formaatti sopisi hyvin myös juuri päättyneeseen insinöörikonsulttien ja suunnittelijoiden lakkoon. Huhuu, mikä ohjelma, ketkä kilpailijat, ketä kiinnostaa? Saarella kukaan ei kuule huutoanne.

Veikko Eranti
Kuvitus Jaakko Pallasvuo