Vanha ylioppilastalo, kello kahdeksan edustajistovaali-iltana: Ainejärjestöläiset hurraavat. Ensimmäiset lasketut äänet lupaavat HYALille selvää voittoa.
    Mutta missä on ryhmän puheenjohtaja Reima Launonen ? Olen nähnyt hänet vain vaalilehden kuvassa. Siinä hän poseerasi ilkosillaan.
    Launonen löytyy juhlasalin perältä. Hän ryystää olutta täysissä pukeissa ja on piilottanut päälakensakin mustalla pipolla.
    “Ainejärjestötoimintaan kuuluu pieni ekshibitionismi. Mulla ei oo alastomana mitään näytettävää. Jos mä uskallan olla alasti, niin uskaltavat kaikki muutkin”, muun muassa Mannerheimintiellä ja eduskuntatalon portailla paljastellut Launonen kannustaa.

Salin edustalla juontaja, kustannuspäällikkö Jan Erola tenttaa Kansallisten Ylioppilaiden vaalipäällikköä Minni Tarkkasta sairaanhoitajien palkankorotuksista.
    Kuinka paljon Tarkkasta pännii, että myös kokoomuksen nuorisokerhoa lyödään hoitajilla päähän?
    “Ei yhtään. Me ollaan valmiita keskustelemaan ihan mistä tahansa”, Tarkkinen vakuuttaa tentin jälkeen.
    Ääntenlaskenta lupaa kokoomukselle kahden paikan tappiota.
    “Kyllä se siitä nousee. Varmasti.”
    Opiskelijademarit ovat kipanneet pinkan ruusuja pöydälleen. Ryhmä näyttää menettävän kolmesta edaattorinpaikastaan yhden. Vaalipäällikkö Marja Lahtinen näyttää vakavalta.
    “Kahdentoista hallitusvuoden jälkeen sosialidemokratialle ei ole nyt myötätuulta.”
    Kokoomusopiskelijat pistivät vaalilehtensä kanteen Jyrki Kataisen. Olisiko Eero Heinäluoman hymy vaalilehden kannessa tuonut demareille suuremman äänipotin?
    “Ei missään nimessä. Puoluekokous tulee, ja olen sanonut, että puheenjohtajaa voisi vaihtaa.”

Puoli yhdeltätoista siististi pukeutunut herrasmies raivaa salin keskelle kunniakujaa USB-tikkua varten. Tikkua kantaa HYY:n pääsihteeri Arto Aniluoto , ja sen sisällä lymyää vaalien lopullinen tulos.
    HYAL saa huimat 17 paikkaa. Ryhmän ehdokkaat hyppivät ja huutavat. Puheenjohtaja Launonen ryntää kahdesti salin eteen tuulettamaan. Sekä oman että kilpailevien ryhmien ehdokkaat halaavat kilvan Launosta. Sankari on päihtynyt voitosta, oluesta, gintonicista ja Koskenkorvasta.
    Paljonko on mennyt kurkusta alas?
    “Helvetisti!” käytännöllistä filosofiaa opiskeleva vaalivoittaja karjuu.
    Paljonko menee vielä?
    “Vitusti!”
    Vaatteet pysyvät kuitenkin Launosen päällä. Ainakin saunajatkoille asti.
    “Siellä saatte kyllä kuvata ihan vapaasti!”
    Päätän jättää jatkot väliin.

Äänikuninkaaksi ilman kampanjointia

Edustajistovaalien suurimman potin, 108 ääntä, keräsi HYALin Juho-Matti Renko. Farmasiaa opiskeleva Renko istui vaali-iltana kotonaan tekemässä koulutöitä.
    “Kun kaveri soitti Vanhalta ja kertoi äänimäärästä, en heti uskonut sitä, vaan tarkistin asian netistä.”
    Äänikuningas väittää, ettei kampanjoinut lainkaan.
    “Ilmeisesti farmasian opiskelijat äänestivät kuitenkin aktiivisesti.” Renko on ainejärjestönsä puheenjohtaja.

Janne Salomaa