Asevelvollisuudesta

T:Teksti:

Ylioppilaslehden pääkirjoitus (16/2007) viittasi Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan teettämään tutkimukseen, jonka mukaan 80 prosenttia miehistä suorittaisi varusmiespalveluksen, vaikka se olisi vapaaehtoinen ja koskisi yhtä lailla miehiä ja naisia.
    Luku vaikuttaa suurelta. Vielä kummallisemmalta tuntuu tutkimuksen toinen tulos, joka on julkisessa sanassa ohitettu: naisista 40 prosenttia suorittaisi asepalveluksen, jos se olisi vapaaehtoinen molemmille sukupuolille. Nythän se on naisille vapaaehtoinen, mutta palvelukseen astuu alle pari prosenttia naisikäluokasta. Palveluksen säätäminen myös miehille vapaaehtoiseksi siis nostaisi armeijaan haluavien määrän lähes puolitoistakertaiseksi nykyiseen verrattuna.
    Tilaa jää kiinnostaville tulkinnoille. Joko nykyinen asevelvollisuuslaki, joka passittaa totaalikieltäytyjät vankilaan ja sivarit ylipitkään yhdyskuntapalveluun, on tarpeeton. Parempaan tulokseen päästäisiin ilman syrjiviä rangaistuksia, ja puolustusvoimilla olisi jopa varaa valita sankasta vapaaehtoisjoukosta parhaimmat. Tai sitten Maanpuolustustiedotuksen tilastot ovat tosielämälle vierasta puppua.
    Tai sitten sekä että.

Arno Kotro

VTM, Ylkkärin muinainen kolumnisti