1. Pidätkö Helsingin yliopistoa houkuttelevana työnantajana?

Kyllä 56,1 %

En 43,9 %

2. Minkälaisista tehtävistä Helsingin yliopistossa voisit olla kiinnostunut?

Tutkimus ja opetus 85%

Hallintotehtävät 32,4%

Muu työ (esim. kirjastotyö, laboratorio- tai tekninen työ, atk-palvelut jne.) 29,3%

3. Mitkä seuraavista ominaisuuksista liität Helsingin yliopistoon työnantajana?

Tarjoaa mielenkiintoisia työtehtäviä 70,6%

Hyvin johdettu 9%

Tarjoaa hyvät mahdollisuudet edetä uralla 22,2%

Tarjoaa mahdollisuuden tienata hyvin 5,4%

Tarjoaa mahdollisuuksia kansainvälisiin tehtäviin 49,9%

Tarjoaa mahdollisuuksia monipuolisiin työtehtäviin 57,5%

Tarjoaa mukavan työyhteisön 44,8%

”Surkeat tutkijan palkat eivät kyllä houkuttele hakeutumaan yliopistolle, vaikka muuten kiinnostusta olisikin!”

”Suosittelen lämpimästi kaikille yliopistotutkijan urasta kiinnostuneille toimimista oman laitoksen johtoryhmässä. Siitä saa hyvän käsityksen yliopistosta sekä työyhteisönä että työnantajana.”

”Yliopiston valttikortti työnantajana on sen joustavuus mm. ajankäytön ja työntekijän sijainnin suhteen. Uskon, että yliopiston resurssina ovat myös useiden oppineiden ihmisten keskustelut ja yhteistyö. Näin voidaan päästä parempiin ja mielenkiintoisempiin tuloksiin kuin muissa, kapean sektorin tutkimusryhmissä. Hyvä hallinto, tehokkuus ja korkea palkka eivät kuitenkaan kuulu yliopiston sanavarastoon.”

”Tutkimustyö yliopistossa olisi unelmahommaa. Todellisuus tuntuu kuitenkin olevan lyhyiden ja huonosti palkattujen pätkätöiden perässä juoksemista, mikä ei voi houkutella ketään täysjärkistä.”

”Yliopisto houkuttelee lähinnä sen vuoksi, että perustutkimuksesta kiinnostuneelle vaihtoehdot ovat todella vähissä. Omalla alueellani, joka kuuluu yliopiston pienempiin laitoksiin, työpaikan saaminen on virkojen puuttuessa miltei mahdotonta. Kuukausien tai vuoden mittaisten apurahojen päälle ei kiinnosta alkaa omaa tulevaisuuttaan rakentamaan. Mielelläni kyllä yliopistolla työskentelisin, mutta työpaikkojen puute on ajanut (ja ajanee tulevaisuudessakin) ulkomaille.”

”Palkkaus on niin huonoa, ettei perheellisenä ja jonkin verran opintolainaa keränneenä voi vakavasti ajatella ryhtyvänsä heti opintojen jälkeen akateemiselle uralle. Tutkijana palkkaus on rikollisen huonoa ja uralla eteneminen todennäköisesti hyvin hidasta, muissa töissä eteneminen myös todennäköisesti lähes mahdotonta. Ei houkuttele, vaikka tutkimus kiinnostaakin ja ainakin omalla laitoksellani on hauskaa väkeä, hyvä henki ja hyvä johtaja (tilanne näyttäisi olevan ilmeinen harvinaisuus yliopistossa).

”Jos on jo päättänyt jämähtää tutkijaksi, niin Suomen suurimpana (ja pääkaupunkiseudun melkeinpä ainoana) tutkimusyliopistona HY on ykkösenä työpaikkatoivelistalla, ihan riippumatta sitä mikä olisi HY:n taso jollain absoluuttisilla mittareilla. Ellei sitten aio mennä ulkomaille.”