Visa vaikka väkisin

T:Teksti:

Seuraava askel kohti yhtenäisempää Eurooppaa tapahtuu ihmisten lompakoissa ja kauppojen kassoilla.
    Vanhat pankkikortit korvataan sirullisilla Debit-korteilla vuoteen 2010 mennessä, SEPA eli Single Euro Payments Area -uudistuksen yhteydessä. Uudet Debit-kortit käyvät ainoastaan liikkeisiin, jotka hyväksyvät Visa- ja MasterCardluottokortit.
    Uudistuksen myötä maiden väliset tilisiirrot helpottuvat, ja kansalliset maksukortit käyvät kaikissa Euroopan maissa.
    Korttiuudistus lupaa luottokorttiyrityksille vahvaa asemaa Euroopan rahaliikenteestä ja Suomen Luottokunnalle rajua kasvua.
    Juhlahenkeä ei kuitenkaan riitä kaikille.

Yrityksille ja kuluttajille korttiuudistus tarkoittaa pakkoavioliittoa luottokorttiyritysten kanssa. Suomen Kaupan Liitto arvioi, että maksukorteista koituvat kustannukset kaupoille nelinkertaistuvat uuden Debit-kortin takia.
    “Pankkikorteista perittävä tapahtumaveloitus on tällä hetkellä 0-5 senttiä per korttitapahtuma. Luottokorttiyritykset veloittavat puolestaan 0,31 prosenttia ostoksen loppusummasta”, Matti Räisänen Suomen Kaupan Liitosta kertoo.
    Liiton mukaan uuden Debitin pitäisi olla kaupoille samanhintainen kuin vanha pankkikortti.
    SEPA-uudistuksen tuomista seurauksista on huolestuttu myös EU:n tasolla. Kilpailuvirasto on esittänyt pankeille selvittämispyynnön korttiuudistuksesta.
    “Kilpailuviranomaisilla on huoli siitä, että Visan ja MasterCardin asema maksukorttimarkkinoilla vahvistuu SEPA-uudistuksen yhteydessä. Haluamme pankeilta selvityksen siitä, miten tällaiseen tilanteeseen on päädytty”, Kilpailuviraston Kartelliryhmän johtaja Kirsi Leivo kertoo.

Leivon mukaan SEPA-pankkiuudistuksen tarkoituksena on lisätä Euroopan sisäisen maksuliikenteen sujuvuutta, eikä antaa erityisasemaa yhdysvaltalaisille luottokorttiyrityksille Euroopan korttimaksuliikenteessä.
    Miksi jenkkikortteja sitten ollaan sotkemassa eurooppalaiseen korttijärjestelmään?
    “Kansainvälisillä korttiyhtiöillä on valmis infrastruktuuri ja markkinointi korteilleen. Eurooppalaista pankkikorttia ei ole olemassa, eikä yhdelläkään eurooppalaisella kansallisella kortilla ole Visan ja MasterCardin kaltaista valmiutta ylikansalliseksi kortiksi”, kertoo Timo Ylitalo Finanssialan keskusliitosta.
    Korttiuudistus tuottaa päänvaivaa myös yhteistyötahoistaan tarkoille yrityksille. Kuten pienelle luomutuotteita myyvälle Ekololle.
    “Olemme olleet yrityksen perustamisesta saakka hyvin tarkkoja siitä, ketä me tuemme hankinnoillamme ja investoinneillamme”, Ekolon johtaja Lena Kunelius sanoo.
    “Olisi outoa olla eettinen ainoastaan ruoan suhteen ja hyväksyä luottokorttimonopolit, joiden toiminta kehottaa luonnonvarojen tuhlaamiseen.”

Jarkko Uro
Kuva Jaakko Pallasvuo