Toimiala haussa

T:Teksti:

Koruja ja kumisaappaita

Fleminginkadun Flemari 10 -puodin sivuikkunasta sisään kurkistaessa näkee paljon sekalaista rojua. On pienoismalleja, vaatteita ja tekokukkia. Ennen muuta esillä on kuitenkin kahta tuotetta: koruja ja kumisaappaita.
    Sisällä kaupassa omistaja, Wang Jie , puhuu Charlien enkeleistä muistuttavalla sisäpuhelimella takahuoneeseen. Hän ehtii esitellä liikettä, vaikka toisessa päässä puhe jatkuu.
    14 vuotta sitten aviomiehen työn perässä Kiinasta Suomeen muuttanut Wang ei osaa kertoa, miksi päätyi myymään juuri saappaita. Itse hän ei niitä jalkaansa pistäisi.
    ”Kiinalaiset naiset eivät ymmärrä tällaisen muodin päälle”, hän sanoo.
    Saappaat, joita Wang tuo tehtaalta Kiinasta, kelpaavat kuitenkin suomalaisille. Niitä ostavat kuulemma useimmiten nuoret.
    Liikeen korut ovat puolestaan isoja, niissä on ristejä ja massivisia kiviä.
    ”Really fashion”, Wang kuvailee.

Lamppuja ja oliiveja

”Myymme kaikenlaista sisäis tä valoa”, keksii kirkasvalolaitteista vastaava Birgitta Köhler . Hän on juuri määritellyt yhdistävän tekijän Annankadulla sijaitsevan valaisinliike Valotainan tuotteille.
    Toden totta, kaupassa on panostettu myös syötävään energiaan. Lamppujen ja aurinko paneelien keskellä seisoo hyllyllinen oliivipurkkeja.
    Omistajat, Kari ja Erja Taina , tuovat oliiveja Sevillan läheltä Espanjasta, missä Erja Tainan vanhemmilla on tila. Liikkeessä niitä on ollut kaupan nelisen vuotta.
    Oliiveita myydään Päivänsäde- tuotemerkillä. Lempinimi niille on löytynyt suomalaistarustosta: perusoliivit ja niiden maustetut toverit ovat päivänsäde ja seitsemän menninkäistä.
    Nykyään kaupan on muitakin espanjalaisherkkuja, kuten oliiviöljyä. Kassalla jököttää pieni hunajapurkkipino – taas omistajien löydöksiä – tällä kertaa Suomen kodin läheltä Mustiosta.
    Päivänsäde-merkillä on jo tuntijoita. Samaa tuotenimeä kantavia kirkasvalolaitteita esitellessään Birgitta Köhleriltä on kyselty onko valoilla jotain tekemistä ”niiden oliivien” kanssa.

Kameroita ja koiratarvikkeita

Kruununhakalaisten koiranomistajien iloksi valokuvausliike Telefoto Oy Liisankadulla myy myös koiranruokaa ja koiratarvikkeita. Omistajat ovat tietysti koiraihmisiä. Tarja ja Ali Hyvärisellä on usein omat koirat, yksi bracco italiano ja neljä bostoninterrieriä, mukana liikkeessä.
    Tarja Hyvärinen kertoo, että idea kaupasta tuli oikeastaan asiakkailta.
    ”Meidän kauttamme pystyi tilaamaan laadukkaita koiranruokia. Asiakkaat kyselivät, eikö niitä voisi myydä liikkeessä.”
    Hyvärinenkin tiesi miten vaikea kantakaupungista on saada koiranruokaa. 2000-luvun vaihteessa jo 1970-luvulta toimineen kameraliikkeen tuoteryhmää päätettiin siksi laajentaa.
    Nyt siankorvat ja koiran pelastusliivit lepäävät sopuisasti hyllyllä pimiötarvikkeiden kanssa. Hämmennystä saattaa syntyä esimerkiksi silloin, kun kamera-asiakas tulee sisään, ja on käynnissä koiran takinsovitus.
    Näyteikkunassa kameroita ei ole ollenkaan varkaiden takia. Ikkunaan pinotut puruluut ovatkin oiva ratkaisu, ne eivät yöllisiä vieraita houkuttele.

Ruokaa ja hiuksia

Jos on tarkka hygieniasta, saattaa Hämeentiellä sijaitsevan Maharaja-liikkeeen tuoteyhdistelmä hätkähdyttää. Kaupan ikkunaan on elintarvikemainosten sekaan teipattu ruutupaperi: Jumbo braid, 5,90. Siis iso palmikko edulliseen hintaan. Myynnissä on afrikkalaista ja aasialaista ruokaa – ja hiuslisäkkeitä.
    Hiukset, joita kaupassa on kokonainen kirjava seinällinen, on pakattu siististi pusseihin. Maharajan tiloja koristavat lisäksi Ilora L`originalia ja Isoplus:aa, tummaihoisille tarkoitettuja kampaamotuotteita, mainostavat julisteet ja riisejä ja chilikastikkeita notkuvat hyllyt.
    Liikkeessä puolitoista vuotta töissä ollut Faisal Ali tietää ruokakauppiaaksi erittäin paljon lisäkkeistä ja hiuskosmetiikasta, jota myös on tarjolla. Kaupan asiakaskunta tulee hänen mukaansa maailman monista kolkista. Hiusvärimainoksen slogan onkin ”Don`t judge me by my colour”.
    Kuivaruoan lisäksi tarjolla on tuoreita vihanneksia. Pakastimesta löytyy jopa kokonainen barrakuda, ja Ali innostuu esittelemään miten muinaisfossiileja muistuttavia kapakaloja pilkotaan. Onneksi hiukset tosiaan ovat paketissa!

Laura Andersson
Kuvat Wilma Hurskainen