Raati: Rahan ja vallan tuoksut

T:Teksti:

Jean-Baptiste Grenouille oli 1700-luvulla Pariisin Viattomien hautausmaalla syntynyt mies, josta perhe(etön)tausta, vähäpätöinen olemus ja yleinen lahjattomuus tekivät yhteiskunnan pohjasakkaa. Tällä vähäpätöisellä otuksella oli kuitenkin eräs ominaisuus, jossa hän oli maailman lahjakkain – hajuaisti. Grenouille tunsi maailman jokaisen tuoksun ja jos ei tuntenut, pystyi kuvittelemaan sen sekoittelemalla muita tuoksuja keskenään. Ainakin fiktiossa.
    Patrick Süskindin romaanin Parfyymi (Otava 1986) päähenkilönä Grenouille loihti maailman onnistuneimman parfyymin kahdenkymmenenviiden neitsyttytön hiestä ja hiuksista. Tämä luontaistuote sai kanssaihmiset hulluiksi, rakastumaan sen käyttäjään kuin taivaalliseen olentoon. Tuoksun kiihottava luonne rikkoi moraalikäsitykset ja poisti esteet ihmisten eläimelliseltä käyttäytymiseltä.
    Se oli huumeena leviävä propagandaväline.

Grenouillen päivistä kolmesataa vuotta myöhemmin Ruokakesko tuo kauppaosastoille hajumarkkinoinnin (Markkinointi&Mainonta 26/2007). Pullan tuoksu lisätään keinotekoisesti leipäosastoille, Coca-Cola löyhkää limupuolella, kassalla nautitaan savukalan, ruusun ja piparmintun yhdistelmistä. Projektin tarkoituksena ei suinkaan ole miellyttää asiakasta tai työntekijää, vaan kiihottaa heräteostosten tekoa.
    Tuoksujen aivopesuohjelma ei jää edes kaupallisten alueiden sisäpuolelle, vaan leviää JCDecauxin ulkomainonnan kautta julkiseen tilaan, kaduille ja toreille.
    Kun seuraavaksi näet Classic-jäätelön mainoksen ja se tuntuu houkuttelevan tavallista enemmän, kyseessä lienee mainostaulusta leijaileva mieto jäätelöntuoksu.

Grenouillen maailmassa vain tuoksuilla ja vallalla oli merkitystä. Lopulta hän aloittaa vallankumouksen syntymäpaikaltaan Viattomien hautausmaalta – murhamiesten, huorien ja sotilaskarkureiden keskeltä.
    Grenouille ottaa tuoksupullonsa, suihkauttaa pienen helmeilevän pisaran päälleen ja aiheuttaa rähinöivän hautausmaan ylle hiljaisuuden. Hämmentynyt roskaväki tuntee poltetta nivusissaan. Valtava himo purkautuu pienen ja nuhjuisen Grenouillen repimiseen osiin. Jokainen haluaa palan itselleen.
    Siinä on jotain lohdullista. Siinä on varoitus.

Ville Hytönen
Kirjoittaja on turkulainen runoilija ja Savukeidas Kustannuksen kapteeni.

ville.hytonen(at)savukeidas.com