Pistä sperma poikimaan

T:Teksti:

Lääketestaajana

KUKA PALKKAA? Lääkeyhtiöt. Seuraa ilmoittelua lehdissä ja yhtiöiden nettisivuilla.

MITÄ MAKSETAAN? Lääkeyhtiö Orionin mukaan tyypillinen kertakorvaus on 400-650 euroa.

PLUSSAT: Pää voi mennä sekaisin.

MIINUKSET: Pää voi mennä sekaisin.

“Olin pari päivää diabetes-lääkkeen koekaniinina. Söin lääkettä, jonka jälkeen otettiin verinäyte tunnin välein kahdeksan tunnin ajan. Luin kirjoja, ja lounaaksi saimme pizzaa Kotipizzasta. Jompanakumpana päivänä sain lumelääkettä.
    Testit eivät tuntuneet missään. Vaikeinta oli, että piti olla kolme päivää dokaamatta ennen testiä.
    Lähdin mukaan, koska hommasta sai helppoa rahaa. Minulle maksettiin noin 250 euroa.” – Frank, 25

Munasolun- tai spermanluovuttajana

KUKA PALKKAA? Väestöliitto ja yksityiset hedelmöitysklinikat.

MITÄ MAKSETAAN?
250 euroa (naisilla yksi, miehillä useampi luovutuskerta).

PLUSSAT: Joku muu kasvattaa tulevat veronmaksajat puolestasi.

MIINUKSET:
Lapsesi voivat rakastua tietämättään puolisisarukseensa.

“Silloin ajatus mahdollisista tulevista lapsista lähinnä huvitti, mutta nykyään pohdin asiaa enemmän. Lähivuosina saattaa jo jossain päin maata olla täysi-ikäisiä jälkeläisiä miettimässä, ottaisiko yhteyttä vai ei. Lupasin luovuttaessani, että tietoni saa antaa eteenpäin.” – Perttu, 35

“Kun minut oli hyväksytty luovuttajaksi, pistin mahani seudulle hormonia päivittäin kahden viikon ajan. Tarkoituksena oli vilkastuttaa munasolujen kasvamista. Itse luovutustilanne ei tuntunut miltään. En ajattele soluja ja niiden jatkoelämää. Luovuttajalle ei kerrota, tuleeko asiakas raskaaksi vai ei.” – Anu, 24

Pehmoeläimenä

KUKA PALKKAA? Vaikka kuka. Työpaikkailmoituksen sana promootiotyö voi johtaa sinut pehmopuvun jäljille.

MITÄ MAKSETAAN? 7-12 euroa tunti.

PLUSSAT: Kaverit eivät tunnista.

MIINUKSET: Tulee kuuma.

“Sain sähköpostin ruotsalaiselta firmalta, jossa pyydettiin osallistumaan Vicks-karamellien markkinointitilaisuuteen hyvällä tuntipalkalla. Eivät tosin maininneet, että keikalle kuuluu pukeutua kokosiniseen karhupukuun. Kun siihen lisää vielä toisiinsa liimaantuneet pastillit, olivat vastaantulijoiden säikähtäneet ilmeet ehkä ansaittuja.” – Antti, 25

“Olin lastenmessuilla sarjakuvahahmo Hessu-kissana. Parhainta olivat lasten spontaanit reaktiot. Jotkut pelkäsivät, mutta toiset juoksivat halaamaan pörröistä kissaa. Joku luuli valkoisen kissan olevan Muumipeikko. Ikävintä oli karvapuvun kuumuus.” – Katri, 22

Alastonmallina

KUKA PALKKAA? Taidekoulut ja työväenopistot.

MITÄ MAKSETAAN? Helsingin työväenopistossa 11 euroa/tunti.

PLUSSAT: Tenttiin voi lukea töissä.

MIINUKSET: Paikat puutuu, tulee kylmä.

“Työ vaihtelee opettajan mukaan. Opin pian vihaamaan kuvanveistoluokkia, koska opettaja vaati aina jotain lonkat sijoiltaan vääntävää asentoa. Jotkut olivat jopa pyörtyneet hänen kurssillaan. Minä suosin ihanaa venäläisrouvaa, jonka pastellikurssi halusi aina pehmeitä, nukkuvia asentoja. Niinpä vietin työpäiväni tehden läksyjä, lukien romaaneja ja tyytyväisesti unesta tuhisten.
    Olin alastonmallina koko lukioajan heti, kun täytin 18 vuotta. Löysin työn kuultuani kaveriltani, että 45 minuutin kirjan lukemisesta tai paikallaan seisoskelusta maksetaan 55 markkaa.” – Emilia, 27

Monitoimikoneena

KUKA PALKKAA? Mummo, kummi, kissa ja kaima.

MITÄ MAKSETAAN? Mitä vain kehtaat pyytää.

PLUSSAT: Saat hyvän mielen.

MIINUKSET: Sinun pitää osata jotakin.

“Käyn auttelemassa tuttavapiirin mummoja siivous-, kaupassakäynti-, ja kuljetusasioissa. Olen kahvinkaatajana ystävien ja sukulaisten juhlissa. Teen täytekakkuja ja muita tarjottavia lukuisiin juhliin. Ompelen ystäville verhoja, lyhennän housunlahkeita, kudon villapaitoja ja -sukkia ja ompelen irtopäällisiä sohviin ja nojatuoleihin. Mitään hinnastoa minulla ei ole, vaan jokainen maksaa oman maksukykynsä mukaan. Aina olen ollut tyytyväinen. Tienaan noin 20-50 euroa per kerta, tarjoiluhommista 25 euroa tunnissa.” – Hanna, 37


Päivi Ala-Risku

kuvitus Nina K ajavo