Lähtökohdat kuulostavat – se myönnettäköön – hivenen pelottavilta.
    Nuori Voima -lehden uusi päätoimittaja, runoilija Olli Sinivaara, 27, opiskelee käytännöllistä filosofiaa, rakastaa paksuja, oppineisuutta osoittavia kirjoja ja suomentaa ranskalaisen kulttuuriteoreetikon René Girardin hankalahkoja teoksia.
    Pelottavilta sikäli, että edellinen päätoimittaja Antti Arnkil muokkasi haastavaan kirjallisuuteen keskittyvästä Nuoresta Voimasta pitkästä aikaa luettavan lehden. Sinivaaran CV ennakoi paluuta ranskalaisen filosofian ja koukeroisten virkkeiden pariin.
    Keskiverto kirjallisuudenystävä voi kuitenkin huokaista helpotuksesta: uusi päätoimittaja on lukijoiden puolella.
    ”Parhaissa teksteissä perinteisen kirjallisuusesseen selkeys yhdistyy ajatuksen syvyyteen, kuitenkin lukijaystävällisellä tavalla”, Sinivaara linjaa.
    Hän aikoo tarjota sekä raskaampia että rennompia teemoja.
    Alkuvuodesta on luvassa ranskalaiselle filosofille Gilles Deleuzelle omistettu lehti. Suunnitteilla on myös matkakirjallisuuteen ja Paul Austeriin keskittyvät teemanumerot.

Päätoimittajan pesti tuli Sinivaaralle jännittävään aikaan. Nuori Voima täyttää ensi vuonna huimat sata vuotta. Tarkat suunnitelmat ovat vielä kesken, mutta juhlavuosi tulee näkymään monella tavalla.
    Kova kolmikko – kustannustoimittaja Antti Arnkil, filosofi Tommi Uschanov ja Niin & näin -lehden päätoimittaja Jarkko S. Tuusvuori – on jo valmistelemassa lehden historiikkia, joka Sinivaaran mukaan kertaa ”myös ne vähemmän kunniakkaat vaiheet”. Viimeisin suvantokausi osui päätoimittajan mukaan 1980-luvulle.
    Nuoren Voiman päätoimittajat ovat viime vuosina vaihtuneet tiuhaan tahtiin, mutta lähtöihin ei kuulemma liity dramatiikkaa. Anrkil jätti pestin isyysloman vuoksi.
    ”Vaihtuvuus kuuluu lehden luonteeseen. Yhden päätoimittajan ideat ja visiot kantavat ehkä maksimissaan kolme vuotta. Sen jälkeen lehti alkaa toistaa itseään”, Sinivaara toteaa.

Kulttuurilehtien kirjosta Nuori Voima erottuu Sinivaaran mielestä hyvin.
    ”Se on Parnassoa syvällisempi ja vaativampi, ja Tuli & Savu -lehteä konservatiivisempi. Filosofiset teemat tulevat Niin & näin -lehteä enemmän esiin kaunokirjallisuuden kautta.”
    Lehden tärkein tehtävä on uuden päätoimittajan mukaan pitää yllä kirjallisuuskeskustelua.
    Kirjoja julkaistaan Suomessa enemmän kuin koskaan. Sinivaara on kirjatulvan keskellä huolissaan, luetaanko kirjoja hyvin ja keskustellaanko niistä hyvin.
    ”Meillä on nyt entistä paremmat mahdollisuudet tulkita ihmishistorian hulluinta vuosisataa 1900-lukua. Uskon edistykseen, siihen, että pystymme huomenna lukemaan paremmin kuin eilen.”

Antti Järvi