Yliopiston kopiokoneet laskuttavat kopiokortilta kaksi kopiota, vaikka ottaisikin vain yhden kaksipuolisen kopion. Miksi ette kannusta järkevällä hinnoittelulla opiskelijoita paperinsäästöön, kopiokoneita hallinnoivan Yliopistopainon toimialajohtaja Jouni Komulainen?
    Se ei ole teknisesti mahdollista, sillä kopiokortti ei pysty huomioimaan kaksipuolisuutta. Tähän tulee kuitenkin ehkä muutos.

Milloin?
    Kaikki Yliopistopainon 500 kopiokonetta vaihdetaan puolen vuoden kuluessa. Vaihdon jälkeen alamme etsiä fiksumpaa maksuvaihtoehtoa koneisiin kuin kopiokortti. Se voisi olla esimerkiksi kopioiden maksaminen Lyyra-kortilla. Tällöin hinnoittelussa pystyttäisiin huomioimaan kaksipuoliset kopiot.

Mitä muuta hyötyä kopiokoneuudistuksesta on opiskelijalle?
    Uudet koneet toimivat varmemmin, ja niiden kopiolaatu on parempi. Kampuksille tulee myös enemmän värikopiokoneita.

Paljonko kopiokoneita käytetään vuosittain, ja paljonko ne kuluttavat paperia?
    Tänä vuonna otetaan arviolta reilut 35 miljoonaa kopiota. Paperia kuluu suunnilleen saman verran. Se ei johdu siitä, että kaikki kopiot olisivat yksipuolisia, vaan yleisestä hävikistä.

Menettävätkö vanhat pahviset kopiokortit arvonsa, jos maksuväline muuttuu?
    Maksutavan muutos tapahtuisi vaiheittain. Esimerkiksi niin, että jos samassa rakennuksessa on kolme kopiokonetta, niistä aluksi vain yksi toimisi Lyyralla ja loput kopiokortilla.

Janne Salomaa

Kerro Ylioppilaslehdelle maailman virheistä ja lähetä sähköpostia: posti(at)ylioppilaslehti.fi