Vuosi sitten näin Italiassa taidenäyttelyn, joka käsitteli pahaa ja pahuutta maailmassa. Näyttelyn jälkeen olin monta päivää järkyttynyt ja ahdistunut. Samanlaista reaktiota ei tarvitse pelätä Kaapelitehtaalla valokuvataiteen museon näyttelyssä Pahan luonto.
    Näyttelyyn on koottu kolmen suomalaistaiteilijan töiden lisäksi muutaman ulkomaalaisen taiteilijan valokuvia ja videoteoksia. Työt ottavat kantaa pahuuden eettiseen ulottuvuuteen.

Näyttely ei pyri määrittelemään pahaa, vaan käsittelee sen kohtaamista henkilökohtaisen kautta. Pahuutta nähdään sodissa, väkivallassa, rikollisuudessa sekä luonnon ja ihmisen riistossa. Taiteilijoiden tarkastelun kohteena ovat ihmisen toiminnan perusteet, vaikutukset ja merkitykset globaalissa maailmassa.
    Leena Saraste on kuvannut palestiinalaispakolaisten elämää. Adel Abidin videotyö esittelee Bagdadin räjähdysten keskellä surumielisesti leikkivän ja laulavan irakilaistytön. Nationalismin ja pahan rakentumisen suhdetta pohtii Katarina Zdjelarin video Don`t do it wrong, joka kuvaa turkkilaislapsia suorittamassa patrioottista henkeä nostattavaa rituaalia.
    Näyttelyn kaikki teokset ovat sinällään toimivia ja ajatuksia herättäviä dokumentteja ihmisistä vaikeissa tilanteissa. Mutta pahan tutkielmina ne ovat kovin laimeita ja kesyjä.

On vain hyvä, että itsetarkoituksellinen sokeeraaminen loistaa poissaolollaan, mutta pahuuden luonteen pohdinta pysyy turhan käsitteellisellä tasolla. Teokset eivät juuri kosketa sen enempää kuin normaali uutiskuvavirta, johon turtumista monet töistä pyrkivät kritisoimaan.
    Poikkeuksen tekee henkilökohtaisella ja oivaltavalla otteellaan libanonilaisen Randa Mirzan videoinstallaatio Self potrait with remote control (2006). Teos kuvastaa Mirzan tuntemuksia hänen ollessaan Suomessa residenssissä kesällä 2006, kun sota Libanonissa yllättäen puhkesi.
    Levottomuudestaan huolimatta Mirza kulutti sodan kuvia turvassa. “Yhtenä päivänä huomasin, että minusta oli tullut oman tuskani tarkkailija”, hän kirjoittaa.

Kirsi Jääskeläinen

Pahan luonto -näyttely Suomen valokuvataiteen museossa (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G).