Mikä vaivaa?

T:Teksti:

Oire: Kurkkukipu €”> Diagnoosi: Epiglottiitti

Napaymppi! Erittäin harvinainen epiglottiitti eli kurkunkannen tulehdus on todella näyttävä tauti. Kuola valuu suupielistä, kun sietämätön kipu estää nielemisen. Tautiin kuolee muutama potilas vuodessa.

Oire: Ihottuma sukuelimissä -> Diagnoosi: Valkojäkälä

Maalaisromantiikkaa huokuva valkojäkälä on raikas yksityiskohta välilihassa tai siittimen iholla. Tarkkarajaiset valkeat läiskät eivät sinänsä tapa, vaan altistavat syövälle, joka tappaa 30-50 prosentin varmuudella.

Oire: Ihottuma muualla -> Diagnoosi: Iholymfooma

Iholymfoomat ovat uusi musta! Varo, ettet sekoita kaarevia tai rengasmaisia punoittavia kohokuvioita halpoihin kopioihin, pseudolymfoomiin. Oikeiden lymfoomien taltuttamiseksi tarvitaan sädehoitoa ja solusalpaajia.

Oire: Väsymys -> Diagnoosi: Maksakirroosi

Ole reteä, ole renttu, ole uskottava! Maksakirroosi on grungelookin ykkösasuste. Kirroosi väsyttää, koska maksa ei enää käsittele aineenvaihduntatuotteita normaaliin tapaan. Tarkka kuin Kurt Cobainin sihti: pahaan kirroosiin kuolee jo vuoden kuluessa melkein puolet potilaista.

Oire: Päänsärky -> Diagnoosi: Aivokasvain

Hyvä hankinta aamu-unisille. Aamuyöstä iskevä kova, puristava päänsärky pakottaa väsyneimmänkin hereille. Uusi päivä, uudet kujeet! Puolet kasvaimista on pahalaatuisia.

Oire: Päänsärky ja kuume -> Diagnoosi: Riketsia

Monissa eri kuoseissa saatavan riketsian eli pilkkukuumeen voi sairastaa esimerkiksi Afrikan, Japanin, Siperian tai Australian pilkkukuumeena. Pohjoismaiseen rickettsia helveticaan kuoli kaksi ruotsalaista urheilijaa vuonna 1999.

Oire: Päänsärky, kuume ja oksentelu -> Diagnoosi: Akuutti disseminoitunut enkefalomyeliitti (ADEM)

Todellinen löytö! Sairasta aivo- selkäydintulehdus ADEM vielä kun ehdit, sillä tuhkarokon harvinaistuminen on nostanut paranemisennustetta. Tuhkarokon jälkitautina sairastettu ADEM tappaa 5-20 prosentin varmuudella.
    Jos aivo-selkäydintulehdus on liian rönsyilevä, harkitse ikiklassikkoa, selkeälinjaista aivokalvontulehdusta. Hoitamattomana se tappaa 70 prosenttia kantajistaan.

Oire
: Ei mitään oireita -> Diagnoosi: HIV

Hillitty ja huomaamaton HIV sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. HIV kestää nykyään käytössä vuosikausia, minkä jälkeen siitä voi vielä räätälöidä räväkän AIDSin. Tappaa.

Päivi Ala-Risku
Kuvitus Ville Savimaa