Syksyn uudet opiskelijat aloittavat opintonsa elokuussa, mutta saavat Lyyra-opiskelijakorttinsa vasta syyskuun puolivälissä. Jos tätä ennen haluaa opiskelijaalennusta kaukoliikenteen junatai bussimatkoilla, on hankittava VR:n ja Matkahuollon kuuden euron hintainen opiskelijakortti. Kortista tulee tarpeeton Lyyra- kortin saapuessa. Esimerkiksi Unicafessa alennuksen saa HYY:n maksukuitin ja HKL:ssä opiskelijatodistuksen esittämällä. Miksei kaukoliikenteessä ole tällaista käytäntöä, Matkahuollon henkilöliikennepäällikkö Jukka Ylitalo?

Ennen alennuksen sai oppilaitoksen todistusta vastaan. Käytännöstä luovuttiin, koska oppilaitoksia on paljon, ja niiden antamat todistukset ovat erilaisia. Kuljettajan oli joskus hankala tarkistaa oikeutta alennukseen. Joskus todistukset olivat puutteellisten tai virheellisten merkintöjen vuoksi tulkinnanvaraisia. Se kääntyi helposti kuljettajan ja opiskelijan väliseksi ristiriidaksi, mitä emme jo matkustusmukavuudenkaan vuoksi halua. On parempi, että asiantuntijat lipunmyynnissä tulkitsevat oppilaitosten todistukset ja kirjoittavat opiskelijakortin.

Opiskelijan kannalta rinnakkaisten korttien käytäntö on harmillinen. Voisiko asian korjata tulevina vuosina?

Tottakai tarvittaessa asia otetaan uudestaan harkintaan ja mietitään, miten sitä voisi kehittää. Nykyiseen käytäntöön päädyimme käytännön syistä ja olemme myös yhtenäistäneet käytäntöjä VR:n kanssa. Kahta erillistä korttia ei enää tarvitse ostaa, vaan sama kortti käy sekä meillä että VR:llä.

Mihin opiskelijakorteista saatu raha menee?

Rahalla kustannetaan kortteja ja lukuvuositarroja. Osa menee palvelukustannuksiin.

Elina Loisa