Laitoskokki: Laura Kolben pasta ei ole al dente

T:Teksti:

Hellan vieressä on spagettipussi, tonnikalapurkki ja tomaattimurskaa.
    Ei ole vaikea arvata, mitä historian professori Laura Kolbe aikoo kokata.
    ”Söin paljon tonnikalapastaa viime keväänä, kun olin tutkijana Uppsalan yliopistossa. Se on helppo ruoka, josta riittää moneksi päiväksi. ”
    Kastikkeenjämän voi kuulemma käyttää leivänpäällyksenä, jos pasta alkaa seitsemäntenä päivänä kyllästyttää.
    Professori kytkee induktiolieden päälle kosketusnäytöstä. Kokatessaan hän kertoo suomalaisen ruokakulttuurin muutoksista: siitä kuinka protestanttinen nöyryys soppalautasen äärellä on vaihtunut eksoottisten ruokien nautiskeluun. Leppoisan tunnelman kruunaa erinomainen mustaherukanlehtimehu.
    Kolbe laittaa ruokaa lähes päivittäin. Juristimiestään hän kuvailee ”suurenmoiseksi syömäriksi, muttei yhtä innokkaaksi kokiksi”. Professori kertoo suosivansa skandinaavis- venäläistä keittiötä: lihasoppaa, nakkikastiketta, silakkalaatikkoa ja tillilihaa.
    Italialainen keittiö ei taida olla Kolbelle yhtä tuttu.
    ”Tässä lukee, että spagetti valmistuu kahdeksassa minuutissa, mutta kyllä siinä menee vartti.”
    Kommentti saisi italialaisen syöksymään alas Kolben jugendasunnon ikkunasta.
    Vartissa kastike on maustamista vaille valmis. Kolbe kurkkaa lieden yläpuoliseen kaappiin.
    ”Kaikkea voi pistää, mitä kaapista löytyy.” Professorilta löytyy laakerinlehti, yrttisuolaa ja tuoretta purjoa.
    Kolbe kattaa annoksen yhdelle. Itse hän syö myöhemmin illalla – samaa ruokaa – miehensä ja abiturienttityttärensä kanssa.
    ”Tämä voi näyttää koiran oksennukselta, mutta maku on toivottavasti parempi.”
    Kastike on maukasta perussoosia. Pasta sen sijaan on pehmeää ja vetistä, kaukana juuri ja juuri kypsästä al dentestä. Salaattia tai leipää ei ole.
    Jälkiruoaksi Kolbe tarjoaa käsintehtyjä, joskin ilmeisesti ostettuja, suklaakonvehteja.

Kolben tonnikalapasta

(Neljälle)

Purkki tomaattimurskaa
Purkki tonnikalaa vedessä
Iso sipuli
Pieni lasi valkoviiniä tai kalaliemikuutio
Kaapista löytyviä mausteita tai yrttejä
Spagettia
Oliiviöljyä
Suolaa

Pilko sipuli ja kuullota hakkelusta pannulla pari minuuttia. Kaada sekaan tomaattimurska ja valkoviini. Viinin voi korvata kalaliemikuutiolla ja tilkalla vettä. Anna kastikkeen hautua keskilämmöllä kymmenen minuuttia. Sekoita välillä. Laita spagetti kiehuvaan veteen. Lisää veteen ripaus suolaa ja tilkka oliiviöljyä. Lisää tonnikala kastikkeeseen ja anna kalamurskan lämmetä pari minuuttia. Mausta kastike haluamallasi tavalla.

Maku **
Esillepano *
Viihtyvyys *****

Yhteensä 8/15 tähteä

Janne Salomaa
Kuva Janne Salomaa

Katso kaikkien kampusjulkkisten reseptit ja kokkaustaidoista jaetut tähdet