Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) asukkaat joutuvat todennäköisesti hankkimaan oman digiboksin. Hoas ei aio hankkia taloyhtiökohtaisia keskusdigisovittimia.
    Useimpien asukkaiden ei tarvitse kuitenkaan hankkia boksia vielä tänä vuonna, sillä Hoas on liittänyt lähes kaikki kiinteistönsä Welhon kaapeliverkkoon.
    Welhon verkon ulkopuolelle jäävät Otaniemen Trinet-verkkoon kuuluvat talot sekä Vuolukiventie 1:n asunnot Helsingin Pihlajanmäessä.
    Otaniemen trinet-verkossa analogiset lähetykset päättyivät 1.9.
    Welho on ilmoittanut jatkavansa analogisia tv-lähetyksiä ainakin helmikuun 2008 loppuun asti. Sen jälkeen televisiot luultavasti pimenevät myös sellaisissa Welhon kaapelitalouksissa, joissa ei ole digisovitinta, kertoo Welhon tiedotuspäällikkö Riitta Luhtala.
    “Digitalouksien määrä myös kaapelissa on kasvanut voimakkaasti, joten emme pidä todennäköisenä, että kanavien analogista jakelua jatkettaisiin enää helmikuun lopun jälkeen. On todennäköistä, että digipenetraatio kaapelitalouksissa on noin 90 prosenttia puolen vuoden kuluttua.”

Analogisten lähetysten päätyttyä Hoas voisi säästää asukkaansa digiboksiostoksilta hankkimalla keskusdigisovittimen.
    Näin tuskin kuitenkaan tapahtuu, sillä keskusdigisovittimen asentamiseen ja käyttöön liittyy kaapelitalouksissa enemmän hankaluuksia kuin antennikodeissa. Kaapeliverkkoon sopivat keskusdigisovittimet ovat myös noin kaksi kertaa kalliimpia kuin antenniverkkoon sopivat.
    Hoas:in kiinteistöpäällikkö Jari Nupponen kertoo, ettei asuntosäätiö ole suunnitellut keskusdigisovittimien ostamista, sillä kiinteistöjen liittäminen Welhon verkkoon on ollut tämän vuoden ensisijainen projekti.
    Hoas päätti liittää lähes kaikki talonsa Welhon kaapeliverkkoon, jotta sen asukkailla olisi halutessaan taloyhtiöstä riippumatta samat mahdollisuudet tilata maksukanavia.
    “Asukkaat ovat tätä jonkin verran pyytäneet”, kiinteistöpäällikkö Nupponen sanoo.
    Samalla kun Hoas teki uusia kaapelointeja, se myös varmisti kaikkien talojensa digivalmiuden.

Janne Salomaa