Tupakkayliopisto

T:Teksti:

Argentiinalaisen Buenos Airesin yliopiston (UBA) humanistisen tiedekunnan käytävällä leijuu sakea savuverho. Filosofian opiskelija Federico Burdman vetää viimeisiä sauhuja ennen luennon alkamista. Jotkut polttavat luennollakin, mutta Burdman ei halua.
    “Ennen poltin luennolla. Sitten tajusin, että se on epäkunnioittavaa muita kohtaan. Neljän tunnin tentin aikana on kuitenkin vaikea olla polttamatta”, hän sanoo.
    Lain mukaan yliopistossa ei ole saanut polttaa sitten maaliskuun 2006. Laki kieltää tupakoinnin kaikissa Buenos Airesin julkisissa suljetuissa tiloissa käytäviä myöten.
    Argentiinan arvostetuimmassa yliopistossa UBA:ssa kuitenkin tuprutellaan kuin laista ei koskaan olisi kuultukaan. Käytävillä on tuhkakuppeja, muualla tupakantumppeja. Luennoilla tupakointi on vähentynyt, mutta ei loppunut.
    “Tupakointi riippuu professorista. He ilmoittavat heti kurssin alussa, onko kyseessä savullinen vai savuton luento. Eräskin professorini polttaa ketjussa siitä lähtien, kun astuu luokkaan”, kertoo opiskelija Roberto Pizarro .
    Sauhuttelu kismittää antropologiaa opiskelevaa Soledad Gnovettoa , jonka mukaan moinen on tyypillistä juuri UBA:n humanistiselle tiedekunnalle. “Filoa” pidetään tiedekunnista boheemeimpana ja anarkistisimpana.
    “Täällä kaikista säännöistä voidaan joustaa. Sitä paitsi aina joku unohtaa opettajan pyytäneen savutonta luentoa. Jos opettaja ei pysy kovana, kolmen päivän päästä puolet luokasta polttaa kuin viimeistä päivää”, Gnovetto sanoo.
    Viranomaisten on vaikea puuttua asiaan, sillä UBA:lla on juridisesti autonominen asema. Tarkastajat voivat kehottaa yliopistoa noudattamaan lakia, mutta he eivät voi sakottaa sen rikkomisesta. Kessuttelua siis tuskin saadaan kokonaan kitkettyä.
    “Pidän siitä, että käytävillä voi edelleen tupakoida. Ne ovat vapauden tiloja. Itse poltan vähemmän ja nautin tupakoista enemmän, kun en vedä niitä ketjussa”, Burdman pohtii.

Johanna Pohjola