Maliselle oma albumi

T:Teksti:

Ylioppilaslehti julkaisee toukokuun puolessa välissä albumin lehden suositusta Malinen-sarjakuvasta. Teokseen on koottu lehdessä vuosina 2004-2006 ilmestyneet Maliset ja 16 uutta strippiä.
    Malinen – Ee se oo tääsin poessulettua – nimellä kulkevassa albumissa sarjakuvajänis tutustuu pääkaupungin opiskelijarientoihin, vikittelee tiedostavia yliopistoneitoja ja ihmettelee opiskelijaterveydenhuollon byrokratiaa. Välillä savolainen Malinen palaa joulunviettoon perheensä Äetin, Isun ja pikkusisko Pienen luo.
    ”Eihän tässä voi kuin ihmetellä ja viheltää. Sarjakuva-albumi on ollut tavoitteemme alusta asti, joten olemme iloisia. Työ ei kuitenkaan lopu. Hahmot kehittyvät mielessämme koko ajan, ja pariin kuukauteen emme ole ehtineet tehdä uutta materiaalia. On siis jo kova into päästä vapauttamaan uusia strippejä maailmaan”, toinen tekijöistä Markus Miettinen sanoo.

Malisessa puheenparsi on puoliksi savolaista ja puoliksi helsinkiläistä – työ on siis tekijöidensä näköinen.
    Juankoskella syntyneen TKK:n tutkijan Miettisen ja helsinkiläisen graafikon Jaakko Seppälän sarjakuva syntyi alun perin työnä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) Opiskelijaelämää-sarjakuvakilpailuun. Tekijät olivat jo aiemmin pyöritelleet ideaa sarjakuvasta, jossa hahmot puhuisivat omia murteitaan. HYY:n kisaan jalostui Malinen.
    ”Valitsimme savolaishahmoksi suomalaiseen luontoon hyvin sopivan jäniksen ja ensikontaktiksi Helsingissä eksoottisen seepran. Malisen luottokaveri Kaappi pohjautuu todelliseen henkilöön. Oikeastaan kaikilla hahmoilla on esikuvansa todellisessa elämässä, monilla useitakin”, Seppälä kertoo.
    Malinen voitti HYY:n kisan ja sarjaa ryhdyttiin julkaisemaan Ylioppilaslehdessä syksyllä 2004. Piirustustyyli hioutui nopeasti yksinkertaiseksi.
    ”Tavoitteena oli karsia kuvista kaikki ylimääräinen ja antaa huumorille tilaa. Myös tekemisen rytmi pysyy näin reippaana, kun yksityiskohtiin ei tuhlaannu aikaa.”

Nyt julkaistavan kirjan avausstrippi on Miettisen ja Seppälän ensimmäinen yhteinen sarjakuvatuotos. Siinä savolainen Malinen saapuu epäluuloisena Helsinkiin opiskelemaan ja kehottaa kumppaniaan Kaappia ”pitämään lompakostaan kiinni”.
    Elämä kaupungissa on hämmentävää ja ennen muuta kiinnostavaa.
    ”Malinen ei todellakaan pode pääkaupungissa alemmuuskompleksia syntyperästään, vaan pikemminkin suhtautuu kriittisesti alkuasukkaiden omituisiin tapoihin. Malisen mielestä ei ole outoa se, ettei hänellä ole telkkaria, vaan se, että tätä seikkaa ihmettelee mies, jolla ei ole edes puimuria”, Miettinen sanoo.
    Malinen on ollut koko ilmestymisaikansa yksi lehden luetuimmista palstoista. Sarjakuvaa on julkaistu vuonna 2005 myös Ilta- Sanomissa kuukauden kotimaisena. Lisäksi sarjakuvahahmo Malinen on jalostunut t-paidoiksi, jääkaappimagneeteiksi ja onpa se jopa geokätketty.
    Entä seuraavaksi? Missä Malinen on vaikkapa viiden vuoden kuluttua?
    ”Jos opinnot etenevät suunnitellusti, Malinen lienee silloin siirtynyt työelämään. Ehkä sillä on rivitalon pääty Espoosta, koira ja viimeisillään raskaana oleva vaimo. Tai sitten mies on väsynyt pääkaupunkiin lopullisesti ja palannut kotiin Savoon valamaan kirkonkelloja”, Seppälä arvelee.

Elina Kervinen
Kuva Stina Salin

Markus Miettinen ja Jaakko Seppälä: Malinen – Ee se oo tääsin poessulettua, Ylioppilaslehden kustannus 2007, 44 s.