Fundamentalisti vastoin tahtoaan on nuoren pakistanilaismiehen Changezin monologi syyskuun yhdennentoista terrori-iskujen vaikutuksista hänen elämäänsä, identiteettiinsä ja arvoihinsa.
    Changez on Pakistanista Yhdysvaltoihin muuttanut liberaali nuorimies, joka tavoittelee amerikkalaista unelmaa newyorkilaisessa konsulttifi rmassa. Kun WTC:n kaksoistornit romahtavat, Changeziin kohdistuvat katseet muuttuvat.
    Myös hän joutuu näkemään Amerikan uudella tavalla.

Changez kertoo tarinansa pakistanilaisessa teehuoneessa tuntemattomaksi jäävälle amerikkalaiselle. Kertojan ja amerikkalaisen välillä vallitsee näennäinen kohteliaisuus, mutta jännittynyt epäluottamus katkaisee välillä kertomuksen.
    Kuten Tuhannen ja yhden yön tarinoissa, myös tässä Mohsin Hamidin kirjoittamassa tarussa on tuntu, että sankari saa elää niin kauan kuin kertomus jatkuu.
    Lähtökohdiltaan Hamidin romaani on kiehtova. Arabien ja muslimien näkökulma on loistanut alisteisuudellaan länsimaisessa mediassa ja poliittisessa keskustelussa. Kaunokirjallisuus toivottavasti paikkaa tulevaisuudessa tätä aukkoa.

Valitettavasti Fundamentalisti vastoin tahtoaan ei yllä sen herättämien odotusten tasolle. Sen yhteiskuntakritiikki on kovin kilttiä ja ilmeistä. Kaunokirjallisia keinoja käytetään hetkittäin aika kömpelösti. Romaanin henkilöt ovat turhan luonnosmaisia.
    Kertoja selittelee ja alleviivaa. Lukijalle tulee kiusallinen olo siitä, että häntä aliarvioidaan. Amerikkalainen, jolle Changez sanansa asettaa, mahtaa olla ihan tynnyrissä kasvanut.
    Parhaiten Hamid onnistuu kuvatessaan New Yorkin finanssimaailmaa ja ironisoidessaan kapitalismin varauksetonta – fundamentalistista – ihailua. Puutteistaan huolimatta romaani on viihdyttävää luettavaa ja kiinnostava kuvaus päähenkilön sisäisestä myllerryksestä.

Mohsin Hamid: Fundamentalisti vastoin tahtoaan. Tammi 2007. 149 s.

Kirsi Jääskeläinen