Uuden hallituksen opetusministerin Sari Sarkomaan (kok.) mukaan opiskelijoiden ei tarvitse olla huolissaan opintotuen noston aikataulusta: tuki nousee heti, kun uusi hallitus pääsee vaikuttamaan budjettiin.
    “Varauduimme hallitusohjelmaneuvotteluissa siihen, että rahaa opintotuen korotukseen on neljälle vuodelle, eli koko hallituskaudelle”, Sarkomaa sanoo.
    Hallituksen ohjelmaan on kirjattu opintotuen 15 prosentin tasokorotus ja tulorajojen 30 prosentin nosto.
    Opetusministeri haluaa tulevalla hallituskaudella keskittyä ennen muuta koulutuksen laatuun.
    “Se on myös raha- ja voimavarakysymys, ja tavoitteena on, että esimerkiksi yliopistojen tulosohjauksessa määrällisten asioiden rinnalle tulevat entistä vahvemmin laadulliset tekijät.”
    Sarkomaan mukaan hallituskauden jälkeen pitää pystyä sanomaan, että koulutuksen ja tutkimuksen laatu on parantunut ja että Suomessa ylletään eri aloilla huipulle.
    Uuden hallituksen ohjelmaan on kirjattu myös periaate suomalaisten koulutuksen maksuttomuudesta. Samalla aloitetaan kuitenkin kokeilu, jossa yksittäiset yliopistot ja korkeakoulut voivat hakea lupaa periä EU- ja ETA- alueiden ulkopuolisilta opiskelijoilta lukukausimaksuja erillisissä maisteriohjelmissa.
    Sarkomaa ei näe tässä ristiriitaa.
    “Mielestäni tämä on maltillista, ja opiskelijajärjestötkin ovat todenneet, että tätä asiaa täytyy katsoa. Lähtökohtana on suomalaisten opiskelijoiden koulutuksen maksuttomuus ja se, miten voimme samaan aikaan houkutella kansainvälisiä opiskelijoita, tutkijoita ja opettajia. Itse näen tämän kansainvälistymisen kokonaisuutena, jossa lukukausimaksukokeilu on vain pieni osa”, hän sanoo.
    Sari Sarkomaa on helsinkiläinen kolmannen kauden kansanedustaja. Hän on toiminut Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan varapuheenjohtajana vuosina 1997-1998 ja Suomen ylioppilaskuntien liiton sosiaalipoliittisena vastaavana vuonna 1993.

Kuva Kansallinen Kokoomus