Poikki: Sataa äijää

T:Teksti:

Harvoin näkee niin hillitöntä elokuvaa kuin Zack Snyderin 300. Frank Millerin sarjakuvan fi lmatisointi kertaa historiantunneilta tutun Thermopylain solan taistelun, mutta millä tavalla!
    Kreikan saarivaltioiden soturien ja persialaistaistelijoiden 480 eaa. käymän voimainkoitoksen kuvaus uhkuu voiman ja taistelutahdon ihannointia ja muita fasistisen yhteiskuntajärjestyksen nyrkkisääntöjä. Snyder tekee selväksi, että poliitikot ovat lieroja, mutta sotilaat suoraselkäisiä; että spartalaiskuningas Leonidas on kunnon jätkä; ja että persialaiskuningas Kserkseksen seksuaali-identiteetti on häilyvä.
    Jos 300:aa haluaa syyttää moraalittomuudesta, lyömäaseista ei ole pulaa. Moraalinen luenta kuitenkin edellyttäisi, että Snyderin elokuvaan suhtautuisi haudanvakavasti. Ryppyotsaisuudelle on vaikea löytää perusteita.
    Totaalisessa epäkorrektiudessaan ja ohjelmallisessa yliampuvuudessaan 300 muistuttaa räävitöntä parodiaa sotaelokuvista. Tämän on oivaltanut myös se, joka on yhdistellyt 300:n trailereista ja It`s Raining Men -hitistä nettiin It`s Raining 300 Men -nimellä kulkevan videopätkän.
    53 sekunnissa saadaan kiteytettyä harvinaisen hyvin, mistä 117 minuutin elokuvassa on kyse.

Matti Rämö
300 elokuvateattereissa, It`s Raining 300 Men youtube.comissa.