Avioero tulee opiskelijabudjetilla elävälle kalliiksi. Käräjäoikeus vastaa erohakemukseen 72 euron laskulla. Jos aviopari ei ole asunut kahta vuotta erillään, pitää puolen vuoden harkinta- ajan jälkeen laatia vielä uusi hakemus, josta laskutetaan 44 euroa. Eron hinnaksi tulee siis yhteensä 116 euroa.
    Pariskunta päättää keskenään kumpi laskun maksaa, vai maksetaanko se puoliksi.
    Miksi ero maksaa, oikeusministeriön hallitusneuvos Ahti Penttinen?
    Maksuista on laissa oma säädöksensä. Periaate on, että viranomaispalvelut maksavat ja maksuilla rahoitetaan osa viranomaisten toiminnasta aiheutuvista kuluista. Maksut ovat kuitenkin aina alle työn kustannusten.

Reilu sata euroa on aika kova hinta avioerosta. Kuinka paljon työtä viranomaisille erosta aiheutuu?
    Kyllä siihen liittyy kaikenlaista pientä työtä, esimerkiksi erilaista kirjaamista. Yhden mielestä maksu on ehkä suuri, toisen mielestä ei.

116 eurolla söisi 50 opiskelijalounasta. Opintuella kituuttelevalle hinta on siis kallis. Voiko maksusta saada vapautuksen?
    Kyllä, samoin kuin muistakin tuomioistuinten maksuista. Henkilön maksukyvyttömyys tulee todistaa. Sen voi tehdä hakemalla oikeusaputoimistosta oikeusapupäätöksen. Ei eron saaminen rahasta jää kiinni.

Avioliitto lakituvassa on ilmainen. Ottaako yhteiskunta näin kantaa, että avioliitto on hyvästä ja ero pahasta?
    Avioliiton maksuttomuus perustuu poikkeussäännökseen. Ero taas on normaali toimenpide, jota koskee pääsääntö viranomaispalveluiden maksullisuudesta.
    Nykyinen maksujärjestelmä säädettiin tuomioistuimiin vuonna 1987. Silloin harkittiin myös siviilivihkimismaksua. Sitä ei kuitenkaan säädetty. Syynä oli muistaakseni se, että kirkollinen vihkiminenkin oli maksutonta. Katsottiin, että yhdenmukaisuuden ja yhteiskunnallisten arvojen nimissä siviilivihkimismaksu ei ollut perusteltu.

Janne Salomaa