Gallerioista karanneet

T:Teksti:

1. Intiimi: Vienna International Apartment

“Galleriassa ihmiset pönöttävät hillitysti töiden edessä ja kommentoivat niitä korkeintaan jälkeenpäin. Kotiympäristössä koodisto on ihan toinen. Töitä ihmetellään ja niistä keskustellaan”, kotonaan kausittaisia näyttelyjä järjestävä Sílvio Salgado sanoo.
    Töitä riippuu Salgadon Viidennen linjan asunnon eteisessä, olohuoneessa ja makuuhuoneessa. Näyttelyissä on esitelty esimerkiksi nuorten suomalaistaiteilijoiden töitä. Esillä ovat myös ulkomailta Suomeen tulleet tekijät, joille teoksien esille saaminen voi muuten olla vaikeaa.
    “Aluksi oli vaikeaa suhtautua vieraisiin ihmisiin, jotka tulevat kotiini katsomaan taidetta. Näiden tuntemusten käsittely on kuitenkin osa projektia, julkisen ja yksityisen tilan rajan etsimistä”.

Kissa sisälläni Vienna International Aparmentissa (Viides linja 14 A 4) 11.5.-8.6.
vienna-international-apartment.net

2. Vaivaton: Galleria Alkovi

“Avajaisia pidetään yleensä tuossa kadulla, ikkunan edessä. Haetaan kaupasta pussikaljaa ja oleillaan”, Helsinginkadulla näyteikkunagalleria Alkovia pyörittävä Otto Karvonen kertoo.
    Alkovi tuo taiteen kirjaimellisesti lähelle ihmistä: ratikkalinjan lisäksi taideikkunan ohi kiemurtelee joka tiistai Heikki Hurstin ruokajakeluun johtava jono. Alkovilla ei isäntänsä mukaan ole mitään varsinaista linjaa, mutta töiden täytyy pystyä keskustelemaan ympäristönsä kanssa.
    “Perinteiseen galleriaan pitää hankkiutua, tässä taide on kaikkien nähtävillä. Hesarilla ei pyöri perinteisimpiä taiteenostajia, mutta esillä olevat työt herättävät kyllä keskustelua.”

Ville Mäkikoskela: Aukotuksia Galleria Alkovissa (Helsinginkatu 19) 22.4. saakka.
alkovi.com

3. Eksklusiivinen: Satama ArtSpace

ArtSpace-galleria sijaitsee Satama Interactiven Munkkisaaren pääkonttorissa. Se on suunnattu ensisijaisesti yrityksen henkilökunnalle ja asiakkaille. Esillä on ollut muun muassa valokuvaaja Jyrki Parantaisen ja kuvataiteilija Kirsti Tuokon töitä, tulossa on Stefan Lindforsin näyttely. Linjaan sopivat myös nuorten kykyjen työt.
    Idean isä on Yhdysvalloista Sataman palvelukseen tullut Mark Maher , osaaikainen taiteilija itsekin.
    “Taiteilijana haluan muokata ympäristöä jossa olen. ArtSpace on pieni yritys tuoda usein stereotyyppisen epäilyjen kalvamia taide- ja bisnesmaailmoja lähemmäs toisiaan.”
    Näyttely hyödyttä Maherin mukaan melkein kaikkia: satamalaiset rentoutuvat, luovuus yhtiössä lisääntyy ja taiteilija saa työnsä esille uudelle yleisölle. Kauppojakin bisnesgalleriassa syntyy.
    Eksklusiivisuus ei ole ehdotonta: ovet aukeavat kaikille halukkaille yhdellä puhelinsoitolla Maherille.

artspace.satama.com

4. Yllättävä: Tuntematon kaupunki

Kun telakan seinään ilmestyy pinkki maalaus tai peilinsirpaleita löytyy erikoisista paikoista ympäri kaupunkia, on vastuussa Kuvataideakatemian Tuntematon kaupunki -projekti. Se järjestetään Helsingissä kaksi kertaa vuodessa.
    “Taidetta tehdään liian usein vain galleriakävijöiden sisäpiirille. Näyttelyyn voi olla vaikea mennä, koska moni ajattelee että siellä pitää olla jollakin tavalla hienompi”, sanoo projektia vetävä kuvataitelija Erkki Soininen .
    “Ihmiset alkavat miettiä taidetta, kun se tuodaan heidän ympäristöönsä.”

Tuntematon kaupunki 20.4.-28.4. opastettuja kierroksia teoksiin.
kuva.fi/tuntematon

5. Kaupan päälle persoonallinen perinteinen: Galleria Maa-tila

Suomenlinnassa toimivan Taidekoulu Maan keskustagalleria on omistettu paitsi koulun opiskelijoiden töille myös kokeiluille, joille ei ole sijaa arvovaltaisemmissa gallerioissa. Viime syksynä helsinkiläinen taiteilijayhdistys Vadelma teki tiloissa verkkoradiota, jonka kuunnelmiin ja äänitaiteeseen kävijät pääsivät mukaan esiintymään. Samalla näyttelyvieraat saivat maalata gallerian seiniin mitä halusivat.
    “Maa-tila antaa tilan usein ilmaiseksi ryhmän tai taiteilijoiden käyttöön. Poikkitaiteellisuus tarvitsee paikkoja, joita ei maksutta oikein ole muualla tarjolla “, sanoo Maan rehtori Bo Karsten .

Maa-Tila (Albertinkatu 19)
taidekoulumaa.fi/maa-tila

Jussi Pullinen