Identiteetin hajoaminen ja eheän identiteetin mahdottomuus ovat varmasti postmodernin taiteen kuluneimpia vitsejä. Kuvataiteilija Oona Tikkaojan (s. 1976) näyttelytrilogia ja verkkoteos Arcturuslaisen intellektuellin persoonallisuuskehitys lähtee liikkeelle tästä kliseestä, mutta kyseenalaistaa ja ironisoi sitä ronskisti.
    Teoskokonaisuuteen tutustuminen kannattaa aloittaa interaktiivisesta verkkoteoksesta. Melko skitsofreeninen ja huikean itseironinen sähköpostikirjeenvaihto avaa teoksen scifi -vaikutteisen maailman.
    Arcturus-tähdellä maan ulkopuolista elämää tutkiva Oona lähettää digitaalisen madonreiän kautta Maahan sähköpostia meidän todellisuutemme kuvataiteilija-Oonalle. Tutkija-Oona kuvaa arcturuslaisen intellektuellilajin elintapoja. Taiteilja – Oona alkaa saamiensa tietojen perusteella rakentaa taidenäyttelyä tämän intellektuellilajin kehityksestä. Viesteissään hän heijastelee omaa luomisprosessiaan ja taiteilijuuttaan.

Teoksen lopputuloksen näemme galleria Jangvassa. Esillä on pieni, mutta ajatuksia herättävä installaatio. Maan ulkopuolisen lajin poikaset uinuvat suojakoteloissa. He käyvät läpi metamorfoosia avuttomista toukista vapaiksi aikuisiksi.
    Rivien välissä viestit käsittelevät ongelmia, jotka syntyvät, kun nykyihmisen kommunikaatio ja identiteetti rakentuvat verkkoviestinnän ja teknologian kautta. Mitä on kasvu, kehitys tai vapaus tässä ajassa?
    Teoskokonaisuus asettaa rohkeasti suuria älyllisiä ja ajankohtaisia kysymyksiä. Samalla se on oivaltavaa ja hauskaa nykytaidetta – helposti lähestyttävä ja nopeasti koukuttava kokonaisuus.
    Trilogian viimeinen osa on esillä galleria Rantakasarmissa 19.5.-10.6. Verkkoteokseen voi osallistua osoitteessa vikuri.com/arcturuslaiset.

Kirsi Jääskeläinen

Oona Tikkaoja: Arcturuslaisen intellektuellin persoonallisuuskehitys, vaihe 2: Suojakotelo. Galleria Jangva (Kalevankatu 18) 5.4. – 22.4.